Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Eet je teveel koolhydraten voor je lichaamstype?

Frank Shallenberger legt in deze video het verschil uit tussen een vetverbrander en koolhydratenverbrander. Een vetverbrander verbrandt hoofdzakelijk vet in de mitochondriŽn (energiefabriekjes van een cel) en een koolhydratenverbrander hoofdzakelijk glucose.

Een vetverbrander verbrandt vet direct in de mitochondriŽn, een koolhydratenverbrander alleen in een indirect proces waarbij de vetten eerst worden omgezet in glucose. Frank stelt ook dat je ook in het midden van de scope kan zitten en deels een vetverbrander en een koolhydratenverbrander kan zijn.

Je kunt uit laten rekenen of je meer een vet- of koolhydratenverbrander bent met de zogenaamde RER (Respiratory Exchange Ratio), deze meet de verhouding tussen het koolstofdioxide en zuurstofgehalte in je bloed. Is de ratio 1,0 dan verbrand je alleen koolhydraten en is de ratio 0,7 dan verbrand je alleen vetten. Zit je ertussenin dan verbrand je beide. Vet heeft meer zuurstof nodig om omgezet te worden in energie, hierdoor is de ratio bij vet lager. Als je ouder wordt (en minder actief) dan wordt je steeds meer een vetverbrander.

Heel actieve mensen verbranden vaak vooral koolhydraten (SHA: gemiddeld zitten mensen op 0,8 (67% vet, 33% koolhydraten)).

Frank stelt dat afhankelijk van het type dat je bent, je je voedingspatroon aan zou moeten passen. Als je als een pure vetverbrander koolhydraten eet, komt er insuline vrij en dat onderdrukt de vetverbranding, waardoor je je vermoeid gaat voelen.

Ben je een pure koolhydratenverbrander dan kun je sneller uitgeput raken, omdat in tegenstelling tot vetten, koolhydraten niet worden opgeslagen in je lichaam. Vooral aan het eind van de dag, kun je dan een gebrek aan energie krijgen, als je niet voldoende koolhydraten eet.

Samenvatting Saskia Hof-Audier


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.