Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


Wetenschappers gebruiken een nieuwe methode om vervuiling door koken te traceren

Organisch aerosol door koken (OAK) is één van de belangrijkste primaire bronnen van vervuiling in de steden. Er is steeds meer bewijs dat blootstelling aan bakoliedampen verband houdt met longkanker. Momenteel is positieve matrixfactorisatie van OA-massaspectra uit aerosolmassa spectrometer metingen, de effectiefste methode om OAK te identificeren en te kwantificeren.

Voor de veel gebruikte lage massa resolutie aerosol chemische speciatie monitor (ACSM) is het vaak uitdagend om OAK te onderscheiden van verkeersgerelateerde organische aerosol (HOA) vanwege de gelijkenis van hun massaresolutiespectra.

Onlangs ontdekten Prof. Yele Sun en zijn team aan het Institute of Atmospheric Physics, Chinese Academy of Sciences, dat zwarte kool (ZK) een goede merkstof is om HOA en OAK te scheiden. Door de ZK-traceermethode toe te passen op verschillende datasets van megasteden Beijing en Nanjing, vonden ze dat OAK 15 tot 27% bijdroeg aan de totale organische aerosol in de zomer en zelfs meer dan 10% tijdens verwarmingsperiode met een significante verhoging van steenkool verbrandingsemissies.

OAK is ook een belangrijke bijdrage van OA in stedelijke gebieden wereldwijd, met een gemiddelde bijdrage van 15 tot 20%. Hun studies suggereren dat verbeteringen in de luchtkwaliteit in ontwikkelingslanden aanzienlijk zouden kunnen profiteren van de vermindering van kookemissies.

"Gezien het feit dat ACSM steeds vaker wereldwijd wordt ingezet voor routinemetingen van aerosoldeeltjes, zou onze studie belangrijke implicaties kunnen hebben op een betere ontdekking van de bronnen van OA en blootstellingsstudies in de toekomst," zei Prof. Sun.

Vertalen : Andre Teirlinck

September 2019


Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel