Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Reclame voor zwarte jongeren focust op ongezonde voeding & frisdrank

Volgens een nieuw rapport van het Rudd Center for Food Policy & Obesity aan de Universiteit van Connecticut, de Council on Black Health op Drexel University, en Salud America bij UT Health San Antonio, richten restaurant-, voedsel- en drankbedrijven zich op LatijnAmerikaanse en zwarte kinderen en tieners met advertenties uitsluitend voor fast food, snoep, suikerhoudende dranken en ongezonde snacks.

Het nieuw rapport vindt dat reclame in 2017 rond fast food, snoep, suikerhoudende dranken en ongezonde snacks 86 procent vertegenwoordigt van de uitgaven voor voedseladvertenties op tv gericht op zwarte jongeren en 82 procent voor de Latijns-Amerikaanse tv. Volgens de onderzoekers besteedden voedselbedrijven bijna $ 11 miljard aan tv advertenties in 2017, inclusief $ 1,1 miljard aan advertenties in op zwart gerichte en Spaans gesproken tv-programma's.

"Voedingsbedrijven hebben gezondere producten geïntroduceerd en in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen programma's gemaakt rond gezondheid en welzijn, maar deze studie laat zien dat ze acht op de tien tv-reclamedollars uitgeven voor fast food, snoep, suikerhoudende dranken en ongezonde snacks, met nog meer reclame voor deze producten gericht op zwarte en Latijns-Amerikaanse jongeren, "zei Jennifer Harris, PhD, hoofdauteur van het rapport en directeur van Marketing Initiatives van het Rudd Center.

Onderzoekers ontdekten ook dat voedselbedrijven hun uitgaven verhoogden met meer dan 50 procent tussen 2013 en 2017 op tv-advertenties waarmee ze de zwarte populatie bereiken, ondanks dat hun totale uitgaven aan reclame daalde met 4 procent. Zwarte tieners zagen in 2017 meer dan dubbel zo veel advertenties voor ongezonde producten in vergelijking met blanke tieners in 2017.

Het rapport: “Increasing disparities in unhealthy food advertising targeted to Hispanic and Black youth, "analyseerde de reclame bij 32 belangrijkste restaurant-, voedsel- en drankbedrijven die minstens $ 100 miljoen dollar of meer hadden uitgegeven aan voedselreclame voor kinderen (leeftijd 2-11) en tieners (leeftijd 12-17) in 2017 en/of hebben deelgenomen aan het Childrenn’s Food and Beverage Advertising Initiative (CFBAI). De CFBAI is een vrijwillig programma dat normen voor voedselreclame opstelt gericht op kinderen jonger dan 12 jaar.

Onderzoekers hebben tv-reclamebestedingen onderzocht door voedingsbedrijven en de de blootstelling van jongeren aan deze advertenties en de identificatie van merken die zich vooral richtten op Latijns-Amerikaanse en zwarte kinderen. Ze vergeleken deze bevindingen uit 2017 met gegevens verzameld in 2013 van een eerder rapport van het Rudd Center over dit onderwerp. Onderzoekers hebben ook de bedrijven onderzocht over hun marketing.

Bedrijven adverteren zelden gezonde producten.

Het rapport vindt ook dat reclame voor gezonder product categorieën - zoals 100 procent sap, water, noten en fruit - in 2017 slechts $ 195 miljoen bedroeg op alle tv-programma's; een getal dat 3 procent vertegenwoordigt van de totale uitgaven voor advertentie. Bedrijven waren zelfs minder geneigd om deze producten te adverteren voor zwarten (slechts 1 procent van de advertentie uitgaven ging naar op zwarten gerichte tv) en er was helemaal geen interesse in adverteren op de Spaanstalige tv.

“Deze reclamepatronen van de voedselbedrijven willen vooral zwarte consumenten bereiken die geïnteresseerd zijn in snoep, suikerhoudende dranken, fastfood en snacks met veel zout, vet of suiker, maar niet in gezonder voedsel, " zei Shiriki Kumanyika, PhD, MPH, studie auteur en voorzitter van de Raadon Black Health aan de Drexel University, Dornsife School of Public Health. "Deze bedrijven missen niet alleen een marketingkans, maar dragen onbedoeld bij aan een slechte gezondheid van gemeenschappen door sterk reclame te maken voor producten die verband houden met een verhoogd risico op obesitas, diabetes en hoge bloeddruk," zei ze.

De auteurs roepen voedselproducenten op om te stoppen met advertenties voor ongezond voedsel gericht op zwarte en Spaans sprekende jongeren en hun zakelijke gezondheids- en welzijnsverbintenissen na te komen door de marketing van gezondere producten voor kleurgroepen in te voeren en het versterken van de CFBAI normen voor gerichte marketing van ongezonde producten voor iedereen, inclusief zwarte en Spaans sprekende jongeren.

"Dit rapport laat zien hoeveel de voedings- en drankenindustrie Spaans sprekende consumenten waardeert als het gaat om het aanmoedigen van het kopen van ongezonde producten. Maar als de industrie deze consumenten echt waardeert moet zij de verantwoordelijkheid nemen om door advertenties een slecht voedingspatroon te ontmoedigen gezien de gerelateerde ziekten. Ze kunnen beginnen met het elimineren van de marketing van ongezonde producten voor Spaans sprekende jongeren en gezinnen, "zei Amelie G. Ramirez, DrPH, MPH, studie auteur en directeur van Salud America, een nationaal programma ter bevordering van de mogelijkheid voor de mensen om voor hun eigen gezondheid te zorgen op basis van het nationaal programma ter bevordering van de gezondheid van het Institute for Health Promotion Research, UT Health San Antonio.

Andere bevindingen in het rapport.

Zwarte kinderen en tieners bekeken in 2017 elk gemiddeld meer dan 16 voedsel gerelateerde advertenties per dag in 2017, vergeleken met 8,8 advertenties per dag voor blanke kinderen en 7,8 voor blanke tieners.

Verschillen in het aantal voedsel gerelateerde tv-advertenties voor zwarte of blanke jongeren nemen toe. In 2013 bekeken zwarte kinderen en tieners 70 procent meer voedsel gerelateerde advertenties dan hun blanke leeftijdsgenoten. In 2017 groeiden deze ongelijkheden tot 86 procent meer advertenties bekeken door zwarte kinderen en 119 procent meer voor zwarte tieners t.o.z. van blanke kinderen en tieners.

Vooral snoepmerken hebben onevenredig geadverteerd. Candy vertegenwoordigde bijna 20 procent van de voedsel gerelateerde tv advertenties opa tv bekeken door Spaans sprekende kinderen en tieners.

Zwarte kinderen en tieners zagen ongeveer 2,5 keer zoveel snoepadvertenties als blanke kinderen en tieners.

Bedrijven die het hoogst scoorden in de verschillen waren Mars (snoep en kauwgom), PepsiCo (merken voor snacks en suikerhoudende dranken) en Coca-Cola (suikerhoudende drankmerken voor light frisdrank en dranken).

Fastfoodrestaurants vertegenwoordigden ongeveer de helft van alle voedsel gerelateerde tv-reclame in 2017 (bijna $ 4 miljard), inclusief het adverteren op tv-programma's gericht naar zwarte en Spaans sprekende jongeren.

Vertaald voor Leefbewust 2019/01/16

Vertaling: Andre Teirlinck


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.