Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Link gevonden tussen keizersnede en astma, allergieŽn

Dick Schrauwen [1]

Babyís die geboren zijn via een keizersnede hebben een verhoogd risico op aandoeningen van de luchtwegen, zegt een professor aan de School of Public Health van de Universiteit van Albany [2].

Een recente studie van Upstate Kids [3] onder leiding van professor Erin Bell van de School of Public Health [4] vond dat kinderen die via een keizersnede zijn geboren een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van astma en voedselallergieŽn omdat ze de beschermende bacteriŽn van de moeder missen.

Babyís die geboren zijn via een keizersnede hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van astma en voedselallergieŽn. Dit blijkt uit een onderzoek van de School of Public Health [4].

Het aantal kinderen met astma en allergieŽn is de afgelopen twintig jaar toegenomen. Hoewel genetica mogelijk een rol speelt, wijzen eerdere studies erop dat andere factoren zoals obesitas van de moeder en blootstelling aan een "extreem steriele" omgeving tijdens de geboorte zoals in het geval van een keizersnede daar ook debet aan kunnen zijn.

Erin Bell, hoogleraar milieugezondheidswetenschappen, legt uit dat deskundigen vermoedden dat de verzameling van bacteriŽn die van de moeder naar de baby wordt overgebracht tijdens een vaginale bevalling, de zogenaamde "microbiome seeding" [5], enige bescherming biedt tegen astma en allergieŽn. Baby's die geboren worden via een keizersnede ontberen eenvoudigweg deze beschermende bacteriŽn, aldus Bell.

In een nieuwe studie [6] die werd gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology stelden Bell en promovendus Temilayo Adeyeye een team samen om dit fenomeen te onderzoeken. Het team ontdekte dat de bevallingsmethode inderdaad een factor is in de ontwikkeling van astma of voedselallergieŽn bij kinderen.

De onderzoekers analyseerden 6157 kinderen van 5034 moeders in de staat New York met uitzondering van New York City. Hun gegevensverzameling bestond uit gegevens uit de vitale records van New York State en vragenlijsten die werden ingevuld door de moeders. Data over respiratoire aandoeningen en allergieŽn bij de kinderen werden verzameld in maand 4, 8, 12, 24, 30 en 36 na de bevalling.

De auteurs stelden vast dat baby's die via een keizersnede werden geboren een meer dan twee keer groter risico hadden op zowel voedselallergie als astma in maand 36 vergeleken met kinderen die die vaginaal werden geboren.

De moeders van baby's die via een keizersnede werden geboren waren vaker ouder dan 30 jaar en hadden vaker overgewicht of obesitas tijdens de zwangerschap. Bovendien hadden kinderen die ter wereld kwamen via een vaginale bevalling meer kans om borstvoeding te krijgen in het eerste levensjaar in vergelijking met de `keizersnede-kinderen`.

In het bijzonder waren keizersneden door complicaties tijdens de geboorte in dit onderzoek significant geassocieerd met piepende ademhaling (wheeze) en door een arts gediagnosticeerde voedselallergie. Bell merkt echter op dat meer onderzoek op dit gebied nodig is.

"We verwachtten dat een van tevoren geplande keizersneden in verband zou worden gebracht met deze uitkomsten omdat baby's die ter wereld kwamen via een ongeplande of noodgedwongen keizersnede toch een zekere blootstelling aan de bacteriŽn in het geboortekanaal zouden kunnen hebben. Onze bevindingen voor noodgedwongen keizersneden waren dus onverwacht. "

Bell: "Toch blijkt uit deze en andere studies dat de microbiota [5] die een moeder tijdens de bevalling doorgeeft aan haar baby het kind een bescherming biedt tegen het ontwikkelen van astma en voedselallergieŽn. Hoewel een keizersnede soms eenvoudigweg niet kan worden vermeden als de gezondheid van de moeder of de baby in het geding is, biedt dit onderzoek aanvullende gegevens dat een vaginale bevalling als die veilig is het kind extra gezondheidsvoordelen biedt. "

Het onderzoek maakte deel uit van de grotere Upstate KIDS-studie [3] die de groei en de motorische en sociale ontwikkeling van meer dan 6.000 baby's van 5.000 moeders tussen 2008 en 2010 in de 57 graafschappen (counties) van de staat New York volgt.

Shao Lin en David Lawrence, hoogleraren van in de milieugerichte gezondheidswetenschappen, assisteerden bij de studie, evenals Alexander McLain van de Universiteit van South Carolina en Edwina Yeung van het Eunice Kennedy Shrive National Institute of Child Health and Human Development.

Verwijzingen

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.albany.edu/news/91137.php

[2] UAlbany
- https://www.albany.edu/

[3] Upstate KIDS Study (Onderzoeksprogramma naar kinderen uit de staat New York, uitgezonderd NY-city)
- https://upstatekidsstudy.org/

[4] School of public health (faculteit voor volksgezondheid)
- https://www.albany.edu/sph/

[5] Microbiome seeding (inzaaien van het microbiota)
- http://www.beauty-review.nl/de-microbiota-overdracht-tussen-moeder-en-kind-als-natuurlijke-inenting

[6] Publicatie
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30475936

April 2019


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.