Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Je verhouding kalium - zout zou 4:1 moeten zijn

In deze korte video geeft Dr. Berg aan dat de ideale verhouding van kalium en zout in je lichaam 4:1 zou moeten zijn. Bij veel mensen is dat vandaag de dag precies andersom (1:4) met als gevolg dat je lichaam niet in balans is. Dit veroorzaakt vermoeidheid en verhoogt het risico op een hartaanval, insuline resistentie en nierstenen (SHA: kalium en zout regelen samen je bloeddruk, vochtbalans en zenuwprikkels).

In de Verenigde Staten krijgt een man gemiddeld zo’n 3000 mg kalium per dag binnen en een vrouw ongeveer 2300 mg, de aanbevolen hoeveelheid in de Verenigde Staten (RDA) ligt op 4700 mg (SHA: opvallend in Nederland is dit 3500 mg). Berg geeft aan dat we in de prehistorie wel zo’n 7000 – 15:000 mg per dag binnengekregen, voornamelijk uit groenten, wortels en knollen.

Voldoende kalium is vooral ook belangrijk voor je energiehuishouding. Hij geeft aan dat kalium lastig te meten is, het meeste kalium (98%) bevindt zich in de cellen van je lichaam. Het eten van veel suiker kost kalium en ook met stress verbruik je extra kalium.

Zout wordt in je lichaam vastgehouden. Berg raadt aan veel groente in je voeding op te nemen. Hij verwijst daarbij ook naar zijn boek: ‘The new body type guide’, hierin heeft hij tabellen opgenomen waarin je kunt zien hoeveel kalium in verschillende groente zit.

Vertaling: Saskia Hof-Audier


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.