Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 



Hogere inname van vitamine A in verband gebracht met een lagere kans op huidkanker

Mensen wiens voedingspatroon een hoge inname van vitamine A bevat hebben 17% minder kans op de op een na meest voorkomende soort huidkanker vergeleken met hen die een bescheiden inname van vitamine A hebben.

Dit volgens onderzoekers van de Brown University, die nadat ze hun gegevens van 2 lange termijn observationele onderzoeken hadden geanalyseerd, deelden.
Plaveiselcelcarcinoom is de op een na meest voorkomende soort huidkanker onder mensen met een lichte huid. Het is bekend dat vitamine A essentieel is voor gezonde groei en ontwikkeling van de huidcellen, maar eerdere onderzoeken naar de effectiviteit in het verlagen van huidkanker waren verschillend, zei Eunyoung Cho, een deelnemend professor Dermatologie en Epidemiologie van Brown University.

“Ons onderzoek geeft nog een reden om veel fruit en groente te eten als onderdeel van een gezond voedingspatroon,” zei Cho, die een collega-epidemioloog is aan het Brigham Vrouwen ziekenhuis. “Huidkanker is moeilijk te voorkomen, maar dit onderzoek suggereert dat een gezond dieet dat rijk is aan vitamine A een manier kan zijn om je risico te verlagen, plus het gebruik van zonnebrand het verlagen van de tijd, die je je blootstelt aan de zon.

De bevindingen werden 31 juli j.l. gepubliceerd in het Journal of the
American Medical Association Dermatology.

Het onderzoeksteam, onder leiding van Cho, bekeken het voedingspatroon en huidkanker uitslagen van deelnemers in twee lange termijn observationele onderzoeken; de Nurses' Health Study, dat 121,700 vrouwen volgde van1984 tot
2012, en de Health Professionals Follow-Up Study, dat 51,529 mannen volgde van 1986 to 2012.

In deze twee onderzoeken waren 123000 deelnemers blank (en hadden aldus behoorlijk kans op het ontwikkelen van huidkanker), hadden geen voorgeschiedenis van kanker en vulden de vragenlijsten over hun voedingspatroon meerdere keren in. Onder deze personen, die in de analyses van het team waren betrokken, werden totaal 3,978 gevallen van plaveiselcelcarcinoom gemeld en bevestigd in de opvolgperiodes van 24- of 26-jaar.

Beide onderzoeken ondervroegen de deelnemers ook naar de haarkleur, hoe vaak ze door de zon ernstig verbrand waren geweest en er in de familie huidkanker in de familie was voorgekomen en de onderzoekers keken nog naar meer factoren. Er werd de deelnemers echter niet gevraagd of ze rond het middaguur, de tijd die geacht wordt de hoogste kans op huidkanker te geven, de zon hadden gemeden.

Nadat de deelnemers in vijf groepen, betreffende de vitamine A inname, waren ingedeeld, ontdekten de onderzoekers dat de groep met de hoogste en dagelijkse inname van vitamine A 17% minder kans op huidkanker hadden dan de groep met de laagste inname van vitamine A.

Degenen in de hoogste groep gaven aan een gemiddelde van vitamine A inname, dat gelijk staat aan een gemiddeld grote gebakken zoete aardappel of twee grote penen iedere dag. Degenen in de groep met de laagste inname gaven aan dagelijks een vergelijkbare hoeveelheid van een derde van een zoete aardappel of een kleine peen, wat nog steeds boven de “U.S. Recommended Dietary Allowance” van vitamine A is.

Het team ontdekte ook, dat het merendeel van de vitamine A uit de voeding van de deelnemers kwam, zoals fruit en groenten, liever dan dierlijke voeding of vitaminesupplementen. Plantaardige bronnen van vitamine A houden natuurlijk niet alleen zoete aardappels een wortels in, maar ook bladgroenten en fruit zoals abrikozen en cantaloupe. Melk, sommige soorten vis en lever zijn bronnen rijk aan dierlijke vitamine A.

Cho waarschuwde dat een teveel aan vitamine A, met name van supplementen en dierlijke bronnen kunnen leiden tot misselijkheid, leververgiftiging, verhoogde kans op osteoporose, heupbreuken en zelfs geboorteafwijkingen. Bijwerkingen van hoge inname van plantaardige vitamine A zijn minimaal, voegde ze toe.

Men ontdekte, dat ook het eten van een hoge dosis plantaardige pigmenten, gelijk aan vitamine A, zoals lycopeen dat gewoonlijk voorkomt in tomaten en watermeloen, de kans op huidkanker doet afnemen.

Omdat de analyse was gebaseerd op onderzoeken die een groot aantal mensen ondervraagden over de voeding die ze namen en hen onderzochten of ze wel of niet huidkanker kregen en niet op een random klinische toets, kan deze niet neergezet worden als oorzaak en gevolg.
Het is mogelijk, dat een andere factor geleid heeft tot verschillen, zoals het feit, dat mensen die meer vitamine A consumeerden bijvoorbeeld ook minder alcohol dronken.

Als volgende stap zou Cho klinische toetsen uit willen voeren om te zien of vitamine A supplementen plaveiselcelcarcinoom kunnen voorkomen. Het is echter een hele uitdaging om zulke toetsen uit te voeren, omdat je nooit helemaal zeker kunt zijn, dat de deelnemers zich aan het dieet houden.

“Als een klinisch toets niet kan worden gedaan, dan is een toekomstig grootschalig onderzoek zoals deze, het beste alternatief om voedingspatronen te bestuderen,” zegt Cho.

Vertaling: Loes Vink


Augustus 2019


 

 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel