Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


Hogere calciumwaarden van de kransslagader op middelbare leeftijd kunnen wijzen op een hoger risico op toekomstige hartproblemen

Publicatie: Cardiovascular Imaging Journal Report

Hogere calciumwaarden van de kransslagader op middelbare leeftijd waren geassocieerd met structurele hartafwijkingen in verband met toekomstig hartfalen, met name bij zwarten, volgens nieuw onderzoek in Cardiovascular Imaging, een tijdschrift van de American Heart Association. Calcium-slagadercalcium (CAC) is de opbouw van verkalkte plaque bestaande uit vet, calcium en cholesterol.

Het calcium in dit type plaque is niet gerelateerd aan calcium in de voeding.

Verhoogde cholesterolwaarden in het bloed kunnen bijdragen aan de opbouw van plaque, bekend als atherosclerose, die het kanaal in een slagader vernauwt en de bloedstroom verlaagt. CAC is een risicomarker voor hartgezondheidsproblemen en CAC-screening is toegevoegd aan de 2018-richtlijnen voor cholesterolmanagement van de American Heart Association om de vroege detectie van afwijkingen in de hartgezondheid verder te verbeteren, vooral bij mensen met een hoger risico. Een CAC-score van nul geeft aan dat er een laag risico is in afwezigheid van andere risicovolle omstandigheden, terwijl een score boven nul een verhoogd risico aangeeft.

CAC is een risicomarker voor hartgezondheidsproblemen en CAC-screening is toegevoegd aan de 2018-richtlijnen voor cholesterolmanagement van de American Heart Association om de vroege detectie van afwijkingen in de hartgezondheid verder te verbeteren, vooral bij mensen met een hoger risico.

Een CAC-score van nul geeft aan dat er een laag risico is in afwezigheid van andere risicovolle omstandigheden, terwijl een score boven nul een verhoogd risico aangeeft. In deze studie volgden onderzoekers 2.449 mensen (52% blank, 57% vrouwen) vanaf jonge leeftijd tot middelbare leeftijd. Niet-invasieve computertomografie beeldvormingstests werden gebruikt om de vasculaire gezondheid van de deelnemers te meten, met beeldvormingstests van de deelnemers en CAC-scores vergeleken in de jaren 15 en 25 van de onderzoeksperiode.

Tegen het jaar 25 was de gemiddelde leeftijd van de deelnemers ongeveer 50. TweeŽnzeventig procent van de groep had een CAC-score van nul in vergelijking met 77% een decennium eerder. "We keken naar de vroege volwassenheid naar middelbare leeftijd, omdat dit een venster is waarin we afwijkingen kunnen zien die misschien geen symptomen veroorzaken, maar die later het risico op hartproblemen zouden kunnen verhogen," zei Henrique Turin Moreira, MD, Ph.D. , studie co-auteur en een behandelend arts bij Hospital das ClŪnicas de Ribeir„o Preto aan de Universiteit van S„o Paulo in BraziliŽ. "Preventie en beheersing van deze afwijkingen zijn van cruciaal belang, dus vroegtijdige identificatie van risico's kan cruciaal zijn."

Moreira en het team ontdekten dat stijgingen van CAC-scores onafhankelijk gerelateerd waren aan toenemende leeftijd, mannelijk geslacht, zwart ras, hogere systolische bloeddruk, hoger totaal cholesterol, diabetes mellitus en huidig ​​roken, evenals het gebruik van medicijnen om de bloeddruk en cholesterol te verlagen.

Bovendien vonden ze: Vergeleken met patiŽnten met CAC-scores van nul, hadden degenen met hogere CAC-scores op middelbare leeftijd een toename van 12% in de linker ventrikelmassa en een 9% toename in het volume van de linker ventrikel, onafhankelijk van andere risicofactoren, waaronder demografische informatie en cardiovasculaire risico's.

Afwijkingen in de linker hartkamer betekenden dat het hart harder moest werken om bloed effectief te pompen en als gevolg daarvan werd vergroot en verdikt, een risicofactor voor hartfalen. Deze bevindingen waren nog belangrijker bij zwarten. Voor elke verandering van ťťn eenheid in een CAC-score hadden zwarten een vier keer hogere toename in de linker ventrikelmassa in vergelijking met blanken. Hoewel de progressie in CAC gedurende de follow-up sterk gerelateerd was aan de hogere linker ventrikelmassa bij zwarten, was deze relatie niet significant in blanken.

Zwarten hebben al te maken met een groter risico en grotere hartziektes en beroerte: 60% van de volwassen zwarte mannen en 57% van de volwassen zwarte vrouwen hebben een vorm van hart- en vaatziekten, vergeleken met 50% van de blanke mannen en 43% van de blanke vrouwen.

"Rasverschillen in onze bevindingen kunnen te wijten zijn aan genetische factoren of misschien een grotere blootstelling aan cardiovasculaire risicofactoren die meestal eerder in zwarten verschijnen," zei Moreira. "We hebben meer onderzoek nodig om het verband tussen coronair calcium en de gezondheid van het hart te onderzoeken."

"Eerdere studies hebben aangetoond dat aanwezigheid van CAC en hogere CAC-scores geassocieerd zijn met atherosclerotische cardiovasculaire aandoeningen bij volwassenen van middelbare leeftijd tot middelbare leeftijd.

De resultaten van deze studie zijn belangrijk omdat ze benadrukken dat de aanwezigheid van CAC en hogere CAC-scores ook geassocieerd kan zijn met echocardiografische markers van subklinische LV systolische en diastolische disfunctie, "zei Salim Virani, MD, lid van de schrijfcommissie voor het American Heart. Association's 2018-cholesterolrichtlijnen en directeur van het Cardiology Fellowship Training Program aan het Baylor College of Medicine in Houston.

"Gezien de last van morbiditeit en mortaliteit geassocieerd met hartfalen, zijn dit belangrijke bevindingen. Eerdere studies uit dit cohort hebben ook aangetoond dat een beter profiel van risicofactoren bij jonge volwassenen geassocieerd is met veel lagere CAC en daarom benadrukken deze resultaten het belang van primordiale preventie en modificatie van risicofactoren in de vroege volwassenheid. "

Vertaling: Pieter Tau

Augustus 2019
 

 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel