Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Vetrijk eten en leeftijd veranderen de microflora en wakkeren hartfalen aan

UNIVERSITY OF ALABAMA at BIRMINGHAM

Experimenten met muizen tonen de betrekking tussen darmbacteriŽn en de milt bij deze hartpathologie aan.

BIRMINGHAM, Ala. Ė Ouder worden en een vetrijk dieet, rijk aan omega 6 vetzuren, dragen voor een groot deel bij aan gezondheidsrisicoís variŽrend van diabetes tot hartfalen. Hoe deze 2 factoren het immuunsysteem regelen is niet helemaal duidelijk

Ganesh Halade, Ph.D., en collegaís van de universiteit van Alabama in
Birmingham en andere instellingen hebben onderzocht hoe ouder worden en obesitas aanwakkerend omega-6-rijk dieet, de microflora in de darmen en de structuur en functie van de milt beÔnvloeden en daarop volgend afweerreactie door een hartaanval, gebruik makend van proefdieren (muizen).

In een onderzoek gepubliceerd in het FASEB Journal, schrijven ze dat een calorierijk, obesitas veroorzakend dieet in ouder wordende muizen de samenstelling van de darmbacteriŽn ontwrichtte en dat het verband houdt met het ontwikkelen in het hele systeem niet op te lossen ontsteking met acuut hartfalen en verstoringen van het profiel van de afweercellenóin het bijzonder de verhouding van neutrofiele leukocyten*

* Neutrofiel = Kleurbaar met neutrale kleurstoffen
Leukocyten = witte bloedlichaampjes

Halade is een collega professor in de Division of Cardiovascular Disease, UAB Department of Medicine.

Het is bekend, dat het eetpatroon, de darmbacteriŽn en het afweervermogen van het lichaam op elkaar inwerken.. De UAB-geleide onderzoekers onderzochten dit verder, met inachtneming van het ouder worden en een vetrijk eetpatroon.

Ze ontdekten, dat een obesitas veroorzakend eetpatroon zorgde voor een enorme toename van bacteriŽn behorend tot het geslacht van de Allobaculum, phylum Firmicutes. Het obesitas veroorzakende eetpatroon liet ook de afmeting van neutrofielen in het bloed van jonge muizen toenemen In oudere muizen, werd een soortgelijke toename geconstateerd of ze nu een standaard voedingspatroon volgden of een obesitas veroorzakend voedingspatroon.

De milt, een ondergeschikt afweerorgaan, staat bekend als reservoir voor leukocyten die vrijkomen na hartletsel. Deze miltleukocyten verplaatsen zich naar het hart om weefselreparaties uit te voeren en de ontsteking te verhelpen.

Halade en zijn collegaís ontdekten dat het obesitas veroorzakende eetpatroon tijdens het ouder worden leiden tot het wemelen van neutrofielen en een veranderend profiel van leukocyten na een hartaanval. Ze observeerden ook milt-misvormingen in deze muizen en een afname van CD169-positieve macrofagen in de milt.

Belangrijker, jonge muizen, gevoed met de obesitas veroorzakende voeding waren in staat de ontsteking na een hartaanval te beŽindigen, hoewel hun darm microflora al veranderd was door de voeding. In tegenstelling tot de oudere muizen gevoed met de obesitas veroorzakende voeding, activeerde de hartaanval voor deze muizen een niet (zelf)oplosbare ontsteking. Dit soort ontstekingen wordt in verband gebracht met hartfalen.

ďDerhave, de data toont duidelijk aan, dat obesitas veroorzakende voeding een ontstekingsmicro-milieu doet ontwikkelen zelfs in jonge muizen en die toeneemt bij het ouder worden,Ē zegt Halade. ďDit onderzoekt benadrukt dat voeding en leeftijd doorslaggevende factoren zijn, die verschillen per leeftijdsgroep en het duidt de milt en het hart aan als interorgaan-communicatie met het afweersysteem.Ē

Vertaling: Loes Vink


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.