Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Geslachtsverschillen in 'circadiaanse klok' kunnen de gezondheid van het hart van vrouwen ten goede komen

Vrouwelijke muizen reguleren de bloeddruk nog steeds goed, zelfs met een gebrek aan een circadiaanse klokgen.

AMERICAN PHYSIOLOGICAL SOCIETY .

Onderzoek suggereert dat een gen dat het lichaam biologisch stuurt, de (circadiaanse klok), anders werkt bij mannen dan bij vrouwen en de vrouwen kan beschermen tegen hartziekten. De studie is de eerste om circadiaanse bloeddrukritmen te analyseren bij vrouwelijke muizen. Het onderzoek, gepubliceerd in het American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, werd gekozen als APSselect artikel voor januari.

De circadiaanse klok van het lichaam - de biologische klok die de lichamelijke activiteiten organiseert over een periode van 24 uur-- draagt bij aan normale variaties in bloeddruk en hartfunctie in de loop van de dag. Bij de meeste gezonde mensen daalt de bloeddruk 's nachts. Mensen bij wie dat niet is, "niet-dippers" genaamd, ontwikkelen vaker hartaandoeningen. De circadiaanse klok bestaat uit vier eiwitten (gecodeerd door "klokgenen") die bijna de helft van alle genen reguleren in het lichaam, inclusief die welke belangrijk zijn voor bloeddrukregulatie.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat mannelijke muizen die één van de vier klokgenen (PER1) missen een hoger risico hebben op hart- en nierziekte. Een onderzoeksteam bestudeerde de circadiaanse respons en bloeddruk van vrouwelijke muizen die PER1 missen vergeleken met een gezonde vrouwelijke controlegroep. Op zowel laag- als hoogzout dieet, behielden allebei de groepen “een normaal circadiaans ritme" van de bloeddruk. In tegenstelling tot de mannelijke muizen in eerder onderzoek, vertoonden de vrouwelijke muizen zonder PER1 normale dalingen van de bloeddruk gedurende de nacht.

Deze resultaten suggereren dat het ontbreken van PER1 anders werkt bij mannen dan bij vrouwen. De bevindingen komen overeen met onderzoek waaruit blijkt dat vrouwen in de premenopauze minder kans hebben om niet-dippers te worden dan mannen van de dezelfde leeftijd. "Deze studie vertegenwoordigt een belangrijke stap in het begrijpen van geslachtsverschillen in de regulatie van de cardiovasculaire functie door de circadiaanse klok ", schreven de onderzoekers.

Vertaling: Andre Teirlinck



Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.