Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Plaque in slagaders is niet overal hetzelfde

Immuunsysteem cellen in plaque kunnen het risico op hartaanvallen en beroertes verminderen.

Volgens voorlopig onderzoek gepresenteerd op de American Heart Association's Vascular Discovery Scientific Sessions 2019, een wereldwijde uitwisseling van de nieuwste ontwikkelingen van nieuw en opkomend wetenschappelijk onderzoek rond arteriosclerose, trombose, vasculaire biologie, perifere vasculaire ziekte, vaatchirurgie en functionele genomica wordt een specifiek type immuuncel vaker aangetroffen in arteriŽle plaque van patiŽnten die een recente beroerte of mini-beroerte doormaakten.

De bevinding verhoogt de mogelijkheid dat gerichte immunotherapie eens mogelijk zal zijn om het begin van een hartaanval en beroerte bij hoog-risico patiŽnten te verminderen.

"Ondanks decennia van onderzoek weten we niet hoe we plaque van scheuren in de slagaders kunnen voorspellen en voorkomen," zei Chiara Giannarelli, M.D., Ph.D., senior auteur van de studie en universitair docent geneeskunde (Cardiologie) en Genetica en Genome Sciences aan de Icahn School of

Medicine aan het Mt. Sinai Medical Center in New York. "Het grootste deel van het onderzoek heeft betrekking op het kijken naar menselijk weefsel onder de microscoop. Dit heeft ons geholpen om veel functies van gescheurde plaque beter te begrijpen, maar weinig is bekend over hoe en welke individuŽle celtypen het meest bijdragen tot breuken die een beroerte of een hartaanval veroorzaken."

In twee afzonderlijke groepen patiŽnten analyseerden de onderzoekers plaque van 38 patiŽnten (gemiddelde leeftijd 72 jaar, 40% vrouwen) die een procedure hadden ondergaan om de plaque te verwijderen die de halsslagaders versmalt waardoor de bloedtoevoer naar de hersenen vermindert. Sommige patiŽnten hadden geen symptomen, terwijl anderen een beroerte of mini-beroerte hadden ervaren in de vorige zes maanden.

De onderzoekers gebruikten eerst een techniek genaamd massacytometrie om de basale cellulaire make-up van plaqueweefsel te vinden bij 15 patiŽnten.

"We vonden een onverwachte dominantie van T-cellen in deze plaques,Ē zei Dawn Fernandez, Ph.D., hoofdauteur van de studie en Postdoctorale Fellow in Cardiologie aan de Icahn School of Medicine in New York. "Deze bevindingen waren verschillend en niet gerelateerd aan T-cel niveaus gevonden in de bloedmonsters van de patiŽnten. "

De onderzoekers hebben deze onderzoeken uitgebreid met een tweede massacytometrie analyse om de resterende 23 patiŽnten te bestuderen. Ze gebruikten ook de allernieuwste technologieŽn om genexpressie te analyseren in al de individuele immuun cellen in de plaque om hun functie te bestuderen.

Ze vonden:

T-cellen domineren geavanceerde plaques; en

Een subtype van T-cellen, CD4-positieve effectorgeheugencellen genaamd, kwam vaker voor bij patiŽnten die eerder een beroerte of een ministoma hadden gehad. "Deze analyse benadrukt dat er een plaatselijke ontsteking is, aangedreven door T-cellen in atherosclerotische plaque die niet gerelateerd is aan een systemische immuunrespons," zei Giannarelli.

Ze zei dat de bevindingen vooral intrigerend zijn in het licht van het voorgaand onderzoek naar hartziekten gericht op het immuunsysteem. In resultaten die de American Heart Association beschouwd als ťťn van de top vooruitgangen van 2017, vond de multi-center CANTOS-studie dat hartaanvallen en beroertes mogelijk kunnen verminderd worden door een medicijn (canakinumab) dat de ontsteking vermindert door zich te richten op de interleukine-1 bŤta van de immuuncellen. Interleukin-1 beta is onderdeel van het aangeboren eerste lijn immuunsysteem van het lichaam dat afweer biedt tegen bacteriŽn of andere vreemde stoffen.

"Deze mijlpaalstudie bewees eindelijk de inflammatoire theorie van hartziekte," zei Giannarelli." Onze studie vond dat plaque bij beroerte patiŽnten vol zitten met T-cellen die deel uitmaken van het adaptief immuunsysteem, een gespecialiseerde tweede lijnsverdediging van het lichaam. Dit kan ons helpen om uiteindelijk doelen te identificeren voor nieuwe immuniteit therapieŽn in de late stadia van atherosclerose. "

Ze zei dat de kleine steekproefomvang van het onderzoek zijn mogelijkheden beperkt om verschillen in immuunceltypen bij bepaalde groepen patiŽnten, zoals rokers of mensen met hoge bloeddruk, te detecteren.

Vertaling: Andre Teirlinck

Mei 2019


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel