Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Ontbijt overslaan verhoogt het risico op cardiovasculaire sterfte

Eten regelmatig ontbijt verlaagd risico op overlijden door beroerte of ander cardiovasculair probleem.

AMERICAN COLLEGE OF CARDIOLOGY

Nieuw bewijsmateriaal onderstreept het belang van dagelijks ontbijten. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology is het overslaan van ontbijt aanzienlijk verbonden met een verhoogd risico op overlijden door een of andere hartaandoening.

Gebruik makend van gegevens uit de nationale enquête naar gezondheid en voeding van 1988 tot 1994 met een gemiddelde follow-up van 18 jaar, verzamelden onderzoekers informatie van 6.550 deelnemers tussen 40 en 75 die geen voorgeschiedenis hadden van hart- en vaatziekten of kanker.

Deelnemers werd gevraagd: "Hoe vaak ontbijt u?" met mogelijke antwoorden: "elke dag", "enkele dagen", "zelden" en "nooit". Onder de deelnemers nam 5,1 procent nooit ontbijt, 10,9 procent nam zelden ontbijt, 25 procent nam ontbijt op sommige dagen en 59 procent ontbeet elke dag.

Deelnemers die nooit hadden ontbeten hadden een 87 procent hoger risico op sterfte door een cardiovasculaire ziekte dan degenen die elke dag hadden ontbeten. Onderzoekers zeiden dat overslaan van het ontbijt geassocieerd was met veranderingen in eetlust en verminderde verzadiging, verhoogde bloeddruk en schadelijke veranderingen in lipideniveaus.

Het was ook een gedragsmarkering voor ongezonde levensstijl.

Vertaling: Andre Teirlinck


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.