Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Koolhydraten in het hart lijken te helpen bij het regelen van de bloeddruk

Nieuw onderzoek suggereert dat een bepaald type koolhydraat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de bloeddruk. Dit is aangetoond door onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen en Rigshospitalet bij een nieuw onderzoek op ratten. De onderzoekers geloven dat de bevinding een enorm potentieel kan hebben voor verbeterde medicijnen tegen hoge bloeddruk.

Zowel hypertensie als hypotensie kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid en respectievelijk leiden tot cardiovasculaire ziekten en syncope. Nu weten onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen en Rigshospitalet een beetje meer over de factoren die helpen bij het reguleren van de bloeddruk. De nieuwe onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift, Journal of Biological Chemistry.

In een interdisciplinaire samenwerking tussen onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen en Rigshospitalet, vond promovendus Lasse Holst Hansen een bepaalde vorm van koolhydraten of suikers op een bepaald peptidehormoon bij mensen. Bovendien vond het onderzoeksteam in tests met ratten dat het peptidehormoon met die bepaalde vorm van suiker de bloeddruk beïnvloedt. Ze hopen dat op lange termijn hun resultaten kunnen worden gebruikt om betere medicijnen voor hypertensie te ontwikkelen.

'Het is misschien een heel goede gok voor een moderne manier om hypertensie te behandelen zonder bijwerkingen, zoals syncope. Het is al lang bekend dat dit peptidehormoon extreem belangrijk is voor de bloeddruk, maar tot nu toe was het niet mogelijk om het in de behandeling te gebruiken. Deze vondst was alleen mogelijk omdat we samenwerkten met verschillende disciplines in een gecombineerd basis- en klinisch onderzoek,” zegt professor Jens Peter Gøtze, Rigshospitalet van de afdeling Klinische Biochemie.

Ongeveer één op de vijf Denen heeft hypertensie. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zoals coronaire trombose en hartfalen. Volgens de Danish Heart Association sterft één op de vier Denen aan hart- en vaatziekten.

Nieuw inzicht in fysiologische processen.

De cellen van het lichaam gebruiken suiker om de functie en stabiliteit van de eiwitten te beheersen - ook glycosylatie genoemd. In de studie laten de onderzoekers zien hoe een bepaald type suikers zich hechten aan een peptidehormoon dat atriaal natriuretisch peptide wordt genoemd (ANP). Dit peptidehormoon wordt vanuit het hart uitgescheiden en is belangrijk voor de bloeddrukregeling en de vochtbalans in het lichaam.

'We kunnen zien dat wanneer die bepaalde suikers zich op het peptide hormoon bevindt, het de vochtbalans en bloeddruk anders regelt. In onze diermodellen kunnen we zien dat het peptidehormoon met of zonder suiker zich anders gedraagt. Het geeft ons inzicht in een nieuw mechanisme voor de regulering van deze belangrijke fysiologische processen in het lichaam “, zegt universitair hoofddocent Katrine Schjoldager, Copenhagen Center for Glycomics.

De volgende stap voor de onderzoekers zal nu een grondige studie zijn van de functie van dit bepaald suiker en studies over hoe het hart reageert op de hechting van het suiker. Terzelfdertijd willen de onderzoekers de functie bij mensen onderzoeken om uit te vinden of het fenomeen vaker voorkomt bij sommige patiëntengroepen dan bij anderen, zoals patiënten met hartfalen.

Vertaling: Andre Teirlinck

Juli 2019

 


Op zoek naar een natuurlijke multi ?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel