Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


Verstoring van het darmmicrobioom kan sommige immuunreacties op griepvaccinatie beïnvloeden

Het menselijk darmmicrobioom is een bloeiende gemeenschap van micro-organismen, waarvan sommige het menselijk immuunsysteem kunnen beïnvloeden. In een nieuwe studie, deze week gepubliceerd in Cell, vonden onderzoekers dat orale antibiotica, die darm micro-organismen kunnen doden, de immuunrespons op seizoensgriep vaccinatie kan veranderen. Het onderzoek werd geleid door wetenschappers aan de Stanford University en gefinancierd door het National Institute of Allergy and infectious Diseases (NIAID), onderdeel van National Institutes of Health.

Het onderzoeksteam betrok 33 gezonde volwassen deelnemers bij hun onderzoek. Een groep van 22 vrijwilligers werd onderzocht tijdens het griepseizoen 2014-2015, en de tweede groep met 11 vrijwilligers werd bestudeerd in de periode 2015-2016. De groep van 22 vrijwilligers had reeds een hoge immuniteit voor de griepvirusstammen in de griepprik van het seizoen 2014-2015. De groep van 11 vrijwilligers had een lage immuniteit voor de virusstammen van het seizoensgriepvaccin 2015-2016.

Alle deelnemers aan de studie ontvingen een seizoensgriep vaccin. De helft van de deelnemers in elke groep ontvingen ook een vijfdaagse toediening van een breedspectrum antibioticum (bestaande uit neomycine, vancomycine en metronidazol) via de mond voordat het vaccin werd toegediend. Door het analyseren van de ontlasting en bloedserum monsters genomen op verschillende tijdstippen tot een jaar na vaccinatie volgden de onderzoekers de reactie van het immuunsysteem van de deelnemers op de griepvaccins evenals de diversiteit en de hoeveelheid organismen in hun darmflora.

Zoals verwacht hadden de meeste deelnemers die antibiotica hadden kregen, verminderde niveaus van darmbacteriën. Bovendien, belemmerde, onder de 2015-2016 deelnemers die weinig voorafgaande immuniteit hadden voor de seizoensgriep virusvaccinsoorten, een antibioticakuur hun immuunsysteem reacties op één van de drie influenza virusstammen in het vaccin, en het H1N1 A / Californië-specifiek virus. Dit geeft waarschijnlijk aan dat indien zij zouden worden blootgesteld aan dit H1N1-virus na vaccinatie, deze deelnemers minder beschermd zouden zijn tegen infecties tegenover degenen die geen antibiotica hadden gekregen. Deze bevinding ondersteunt eerdere onderzoeksresultaten bij muizen.

De onderzoekers ontdekten ook dat mensen die antibiotica gebruikten veranderingen ervaarden in hun immuunsysteem die een pro-inflammatoire toestand bevorderden, vergelijkbaar met een aandoening die voorkomt bij oudere gevaccineerde volwassenen. De onderzoekers geloven dat deze pro-inflammatoire toestand gerelateerd is aan het proces waarbij het microbioom het metabolisme reguleert van galzuur - met minder micro-organismen dat dit proces verstoort. De microflora van mensen verandert op natuurlijke wijze bij ouder worden, en de onderzoekers suggereren dat verder onderzoek naar deze routes inzichten zou kunnen opleveren waarom oudere volwassenen anders reageren op griepvaccinatie en waarom ze in het algemeen een zwakker immuunsysteem hebben.

Vertaling: Andre Teirlinck

September 2019


Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel