Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Onderzoek naar verband tussen gehoorverlies en cognitieve achteruitgang

Acht jaar durende studie onthult verband dat kan duiden op veranderingen in de cognitie in vroeg stadium

BRIGHAM AND WOMEN'S HOSPITAL

Gehoorverlies treft tientallen miljoenen Amerikanen en wereldwijd zal het voorkomen hiervan naar verwachting toenemen naarmate de wereldbevolking ouder wordt. Een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van Brigham en Women's Hospital draagt ​​bij aan groeiend bewijs dat gehoorverlies geassocieerd is met een hoger risico op cognitieve achteruitgang. Deze bevindingen suggereren dat gehoorverlies kan helpen bij het identificeren van mensen met een groter risico op cognitieve achteruitgang en dat ze mogelijk inzichten kunnen verschaffen voor eerdere interventie en preventie.

"Dementie is een substantiële en almaar groter wordende uitdaging voor de volksgezondheid, er is geen remedie en er zijn geen effectieve behandelingen om de voortgang te stoppen of het verloop van dementie om te keren", zegt hoofdauteur Sharon Curhan, MD, MSc, arts en epidemioloog in de Channing Division for Network Medicine aan Brigham. "Onze bevindingen tonen aan dat gehoorverlies geassocieerd is met een nieuw begin van subjectieve cognitieve problemen die een aanwijzing kunnen zijn voor veranderingen in cognitie in een vroege stadium. Deze bevindingen kunnen helpen bij het identificeren van individuen met een groter risico op cognitieve achteruitgang."

Curhan en zijn collega's voerden een achtjarig longitudinaal onderzoek uit onder 10.107 mannen van 62 jaar in de Health Professionals Follow-up Study (HFPS). Zij beoordeelden de scores van subjectieve cognitieve functies (SCF) op basis van antwoorden op een vragenlijst met zes items die in 2008, 2012 en 2016 werd ingevuld. SCF-afname werd gedefinieerd als een nieuwe melding van ten minste één SCF-probleem tijdens de follow-up.

Het team ontdekte een verband tussen gehoorverlies en een hoger risico op subjectieve cognitieve achteruitgang. In vergelijking met mannen zonder gehoorverlies was het relatieve risico op cognitieve achteruitgang 30 procent hoger bij mannen met een licht gehoorverlies, 42 procent hoger bij mannen met matig gehoorverlies en 54 procent hoger bij mannen met ernstig gehoorverlies maar die geen gebruik maakten van gehoorapparaten.

Onderzoekers waren geïnteresseerd om te zien of gehoorapparaten het risico kunnen veranderen. Hoewel het gevonden werd dat bij mannen met ernstig gehoorverlies die gehoorapparaten gebruikten, het risico op cognitieve achteruitgang iets minder was (37 procent hoger), was het niet statistisch significant verschillend van het risico bij degenen die geen gehoorapparaten gebruikten. De auteurs merken op dat dit mogelijk te wijten is aan een beperkt vermogen of het kan suggereren dat als er echt een verschil bestaat, de omvang van het effect mogelijk beperkt kan zijn.

De auteurs merken ook op dat het onderzoek beperkt was tot overwegend oudere blanke mannelijke gezondheidswerkers. Dit gaf meer controle over variabiliteit, maar verdere studies in meerdere populaties zouden nuttig zijn. Bovendien is het onderzoek gebaseerd op zelfgerapporteerd gehoorverlies en subjectieve metingen van de cognitieve functie. In de toekomst is het team van plan om de relaties tussen zelfgerapporteerd gehoorverlies, verandering in audiometrische gehoordrempels en veranderingen in cognitie bij vrouwen te onderzoeken met behulp van verschillende beoordelingsmaatregelen.

"Of er een tijdelijk verband is tussen gehoorverlies en cognitieve achteruitgang en of deze relatie causaal is, blijft onduidelijk," zei Curhan. "We zijn van plan om meer longitudinale studies uit te voeren naar de relatie tussen gehoorverlies en cognitie bij vrouwen en bij jongere groepen, waardoor we over meer informatie zullen kunnen beschikken."

Vertaling: Gerda Gjaltema


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.