Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Slechte mondgezondheid kan het risico alvleesklierkanker bij Afro-Amerikaanse vrouwen vergroten

BOSTON UNIVERSITY SCHOOL OF MEDICINE

(Boston) - Afro-Amerikaanse vrouwen met een slechte mondgezondheid hebben mogelijk meer kans op alvleesklierkanker. In de VS laten onderzoeken zien dat Afrikaanse Amerikanen meer kans hebben om alvleesklierkanker te krijgen dan blanken. Slechte mondgezondheid, in het bijzonder het verlies van volwassen tanden en periodontale ziektes, heeft een vergelijkbaar patroon.

Aan de hand van gegevens van de Black Women's Health Study ontdekten onderzoekers van het Slone Epidemiology Center van de Universiteit van Boston dat vergeleken met Afro-Amerikaanse vrouwen die geen tekenen van slechte mondgezondheid vertoonden, degenen die meldden dat ze tanden verloren hadden een aanzienlijk verhoogd risico op alvleesklierkanker hadden.

Deze associatie wordt nog sterker voor diegenen die minstens vijf tanden verloren hebben. Volgens de onderzoekers kunnen deze waarnemingen gerelateerd zijn aan orale bacteriŽn en de ontsteking veroorzaakt door bepaalde bacteriŽn. In eerdere onderzoeken onder verschillende populaties was de aanwezigheid van circulerende antilichamen tegen geselecteerde orale parodontale pathogenen geassocieerd met een verhoogd risico op alvleesklierkanker. "Mondgezondheid is een aanpasbare factor

Naast het vermijden van het roken van sigaretten, is er weinig dat iemand kan doen om het risico op alvleesklierkanker te verminderen. Verbetering van de toegang tot goedkope tandheelkundige zorg van lage kwaliteit voor alle Amerikanen kan de raciale ongelijkheid in deze kanker verminderen ", zegt Julie Palmer, ScD, associate director van het Slone Epidemiology Center van de BU en professor in epidemiologie bij BUSPH.

Vertaling: Pieter Tau


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.