Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Anti-epileptica verhogen risico op longontsteking bij mensen met Alzheimer

UNIVERSITEIT VAN EASTERN FINLAND

Onderzoek door de universiteit van Eastern Finland laat zien dat mensen met Alzheimer die anti-epileptische medicijnen gebruiken twee keer zoveel risico lopen op longontsteking vergeleken bij niet-gebruikers. Het risico was het hoogst tijdens het begin van het gebruik, maar bleef verhoogd, zelfs bij langdurig gebruik. Deze uitkomsten werden gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease.

Onder de specifieke medicijnen werden fenytoïne, carbamazepine, valproïnezuur en pregabaline in verband gebracht met een verhoogd risico op longontsteking. Bij relatief weinig - minder dan 10% - van de gebruikers van anti-epileptica werd de diagnose epilepsie vastgesteld en het is daarom aannemelijk dat veel mensen deze medicijnen voor andere indicaties gebruikten, zoals neuropathie en gedragssymptomen van dementie. Sommige anti-epileptische medicijnen hebben een kalmerend effect, wat het in verband staande risico op longontsteking verklaart.

Dit was het eerste onderzoek naar anti-epileptisch medicijngebruik en het risico op longontsteking onder mensen met Alzheimer. Een eerder onderzoek toetste het risico onder jongere volwassenen en werd geen risicoverhoging gevonden.

“Nader onderzoek of oudere mensen gevoeliger zijn voor de uitwerking van anti-epileptische medicijnen is nodig. Mensen met Alzheimer lopen een groter risico op longontsteking en daaraan gerelateerd overlijden dan mensen zonder deze ziekte. Daarom is het belangrijk om de risico’s en voordelen van medicijngebruik nauwkeurig te onderzoeken, vooral op andere indicaties dan epilepsie,” zegt senior onderzoeker Heidi Taipale van de universiteit van Eastern Finland.

Het onderzoek was gebaseerd op het landelijke MEDALZ onderzoek op basis van geregistreerde gegevens, uitgevoerd door de universiteit van Eastern Finland. Dit onderzoek vond plaats onder 5.769 thuiswonende personen in Finland met vastgestelde Alzheimer die begonnen waren met anti-epileptische medicijnen, en werd vergeleken met niet-gebruikers.

Vertaling: Ellen Lam


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.