Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


E319 tast het immuunsysteem aan

Additieven in voedsel kunnen invloed hebben op de effectiviteit van griepvaccins

Dick Schrauwen [1]

Wetenschappers van de Michigan State University hebben een veelgebruikt voedselconserveermiddel gekoppeld aan een verstoring van het immuunsysteem. Die verstoring kan wellicht griepvaccins tegenwerken.

De studie die werd uitgevoerd met behulp van muizen wordt gepresenteerd op de conferentie [2] `Experimental Biology - 2019` die wordt gehouden op 6 tot en met 9 april in Orlando, Florida. De studie onthult een nieuwe potentiŽle factor die van invloed is op de effectiviteit van vaccins.

Tert-butylhydrochinon (tBHQ, E319) [3] wordt gebruikt in verschillende levensmiddelen zoals spijsoliŽn, diepvriesvlees (vooral vis) en bewerkte voedingsmiddelen zoals chips en crackers. Producenten hoeven (in de VS) deze hulpstof niet altijd op de verpakking van hun producten te vermelden.

"Als je een vaccin krijgt en een deel van het immuunsysteem leert niet om de met het virus geÔnfecteerde cellen te herkennen en te bestrijden dan kan dat ervoor zorgen dat het vaccin minder effectief is", zegt Robert Freeborn, een vierdejaars doctoraatsstudent en de leider van de studie die hij uitvoerde samen met Cheryl Rockwell, een universitair hoofddocent farmacologie en toxicologie. "We hebben vastgesteld dat wanneer tBHQ via voeding het lichaam binnenkomt het bepaalde cellen aantast die belangrijk zijn voor een adequate afweer tegen influenza [4]."

Met behulp van verschillende griepstammen waaronder H1N1 en H3N2 richtten Freeborn en Rockwell zich op CD4 en CD8 T-cellen [5]. Zij voegden tBHQ toe aan het voedsel van muizen in een hoeveelheid die vergelijkbaar is wat mensen binnenkrijgen.

"CD4 T-cellen zijn de regisseurs die anderen vertellen wat ze moeten doen", aldus Freeborn. "De CD8 T-cellen zijn de acteurs die doen wat de regisseur wil."

De onderzoekers keken naar verschillende responsfactoren en probeerden een antwoord te krijgen op onder andere de volgende vragen. Duiken de T-cellen wel of niet op? Zijn ze in staat om de juiste klus te klaren? Konden de T-cellen het binnendringende griepvirus herkennen en onthouden?

"In de muizen die werden blootgesteld aan tBHQ zagen we over het algemeen we een lager aantal CD8 T-cellen in de longen en een kleiner aantal CD4 en CD8 T-cellen dat het griepvirus kon identificeren.", zegt Freeborn. "We zagen in de longen van deze muizen ook wijdverspreide ontstekingen en overmatige slijmproductie."

TBHQ vertraagde ook de initiŽle activering van T-cellen waardoor ze minder snel een infectie konden bestrijden. Hierdoor kon het virus zich ongebreideld vermeerderen totdat de T-cellen volledig waren geactiveerd.

In de tweede fase van het onderzoek bleek dat E319 [3] het geheugen van het immuunsysteem belemmerde. De T-cellen `vergaten` hoe te reageren op het griepvirus. Dit deed zich vooral voor wanneer een andere griepstam op een ander tijdstip werd geÔntroduceerd. Bij de proefmuizen leidde dit tot een langere herstelperiode en extra gewichtsverlies.

Freeborn: "Het is belangrijk dat het lichaam een ??virus kan herkennen en te onthouden hoe dat effectief kan worden bestreden. Het hele punt van vaccins is om dit immuun-geheugen te activeren zodat het immuunsysteem later weet hoe het infecties moet afweren. TBHQ lijkt dit proces aan te tasten."

Het onderzoek werd gefinancierd door de National Institutes of Health [6].

Verwijzingen

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://msutoday.msu.edu/news/2019/food-additive-may-influence-how-well-flu-vaccines-work/

[2] Conferentie
- https://experimentalbiology.org/2019/home.aspxa

[3] Tert-butylhydrochinon (tBHQ, tert-butylhydroquinone, E319)
Deze hulpstof (E319) wordt ook in de EC toegepast in levensmiddelen als anti-oxidant, conserveermiddel, stabilisator en als middel tegen verkleuring. In de EC moet het op de verpakking van levensmiddelen worden vermeld.
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Tert-butylhydrochinon

[4] Griep, influenza, griepprik, vaccinatie tegen griepprik
- https://www.rivm.nl/griep

[5] CD4 en CD8 T-cellen
- https://nl.wikipedia.org/wiki/T-cel
- https://en.wikipedia.org/wiki/T_cell

[6] National Institutes of Health
- https://www.nih.gov/

[7] Voedsel-etikettering
USA-FDA
- https://tinyurl.com/yb53y9dp

EC-EFTA - (samenvatting) https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/labelling_legislation_en
- https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/labelling_legislation_en

 Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.