Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Nieuwe verbinding kan helpen bij de behandeling van eierstokkanker

UNIVERSITEIT VAN SHEFFIELD.

Wetenschappers vinden nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van kanker.

Kanker heeft minder kans om resistent te worden tegen de verbinding dan tegen de standaard chemotherapie.

De verbinding kan bijzonder effectief zijn tegen eierstokkanker.

Wetenschappers van de Universiteit van Sheffield hebben een verbinding ontdekt die effectiever zou kunnen zijn bij de behandeling van bepaalde kankers dan de standaard chemotherapie.

Chemotherapie is nog steeds de eerste verdedigingslinie voor de meeste kankertumoren en is vaak zeer effectief. Veel soorten kanker zijn echter van nature resistent of ontwikkelen resistentie tegen vaak gebruikte eerstelijns chemotherapie geneesmiddelen zoals cisplatine.

Onderzoekers aan de Universiteit van Sheffieldistr’s Departments of Biomedical Science and Chemistry werkten samen om nieuwe geneesmiddelen te identificeren die zouden werken tegen therapieresistente kankers.

Gedurende de studie, gepubliceerd in het Journal of the American Chemical Society, hebben wetenschappers in het labo nieuwe verbindingen gemaakt tegen een reeks van kankers die gevoelig en resistent zijn tegen standaard kankertherapie.

De onderzoekers hebben de verbindingen ook getest op niet kwaadaardige cellen om na te gaan hoe giftig ze waren voor normale cellen. Ze vonden twee verbindingen die een lage toxiciteit hadden voor niet kwaadaardige cellen maar zeer actief waren tegen kankercellen die gevoelig of resistent waren tegen standaardbehandeling.

Professor Jim Thomas, van de faculteit Scheikunde van de universiteit, zei: "Veel kankercellen - ongeveer 20 procent - worden resistent voor veel voorkomende behandelingen door de interne signalen die doorgeven om geprogrammeerde celdood, bekend als apoptose, te negeren.

"We hebben een verbinding geïdentificeerd die kankercellen doodt en geen behoefte heeft aan apoptose, en dus werkt het gebruikelijke weerstandsmechanisme niet tegen onze samenstelling.

"De verbinding is zo krachtig als gewone huidige chemotherapeutica, maar behoudt cruciaal zijn kracht tegen therapieresistente kankers. Door te kijken naar de cellulaire reactie van de kankers vonden we dat het nieuw medicijn tegelijkertijd werkt met twee verschillende mechanismen, waardoor het voor kankers veel moeilijker wordt om weerstand te ontwikkelen tegen de behandeling.

"We denken dat deze verbinding bijzonder effectief kan zijn tegen eierstokkanker.”

Het team gebruikte een techniek genaamd "proteomics" om te bepalen hoe duizenden eiwitten in de cellen reageerden op blootstelling aan het medicijn.

Professor Carl Smythe, van de faculteit Biomedische Wetenschappen van de Universiteit, zei: "Proteomics is een opmerkelijk krachtige aanpak die we in Sheffield gebruiken om te identificeren hoe levende wezens reageren op nieuwe geneesmiddelen. De werking van meervoudige werkingsmechanismen van de nieuwe moleculen gaf onverwacht en opwindend resultaat. "

Onderzoekers willen nu verder nagaan of de verbinding kan worden gebruikt in combinatie met huidige behandelingen.

Professor Thomas voegde hieraan toe: "We willen ook ontdekken of we derivaten kunnen identificeren die de effectiviteit van de geneesmiddelen kunnen verbeteren en onschadelijk zijn voor 'normale' niet kwaadaardige cellen en tegen welke soorten kanker de verbinding het meest effectief is."

Vertaling: Andre Teirlinck

 


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.