Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Dolfijnen vormen net als wij vriendschappen op grond van gedeelde interesses

Dick Schrauwen [1]

Als het gaat om vrienden maken, lijkt het erop dat dolfijnen net als wij nauwe vriendschappen sluiten met andere dolfijnen die een gemeenschappelijk belang hebben. De bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in de Proceedings of the Royal Society B [2] door een internationaal team van onderzoekers van de universiteiten van Bristol, Zürich en West-Australië. De studie biedt een verbeterd inzicht in de sociale gewoonten van deze opmerkelijke dieren.

Shark Bay, een zeegebied in West-Australië dat op werelderfgoedlijst [3] staat, herbergt een iconische populatie van langbektuimelaars uit de Indo-Pacifische Oceaan en is de enige plaats waar dolfijnen zijn waargenomen die foerageren met behulp van zee-sponzen [4]. Deze aangeleerde techniek wordt van generatie op generatie doorgegeven en helpt bepaalde dolfijnen, de zogenaamde sponzers, voedsel te vinden in dieper water. Het gebruik van dit gereedschap is goed bestudeerd bij vrouwelijke dolfijnen [5]. Deze studie richtte zich specifiek op mannelijke dolfijnen.

Gedurende 9 jaar van 2007 tot en met 2015 werden in de wintermaanden gedrags-, genetische en fotografische gegevens verzameld van 124 mannelijke dolfijnen. Vervolgens analyseerde het team een deelverzameling van 37 mannelijke dolfijnen: 13 sponzers en 24 niet-sponzers.

Mannelijke sponzers besteden meer tijd aan het omgaan met andere mannelijke sponzers dan de niet-sponzers. Hun bindingen zijn gebaseerd op hun overeenkomstige foerageertechnieken en niet op (genetische) verwantschap of andere factoren.

Dr. Simon Allen, co-auteur van de studie en senior onderzoeksmedewerker aan Bristol's School of Biological Sciences, legt uit: "Het foerageren met behulp van een spons is een tijdrovende en grotendeels eenzame activiteit. Daarom werd het sponzen lange tijd onverenigbaar geacht met de behoeften van mannelijke Shark Bay dolfijnen om tijd te investeren in nauwe allianties met andere mannen. Deze studie wijst erop dat mannelijke dolfijnen - net als hun vrouwelijke soortgenoten en ook net zoals mensen - sociale banden vormen met anderen op basis van gedeelde gewoonten (traits)."

Manuela Bizzozzero - hoofdauteur van de studie en werkzaam aan de Universiteit van Zürich - voegt hieraan toe: "Mannelijke Shark Bay dolfijnen vertonen een fascinerend sociaal systeem van geneste alliantievorming [6]. Deze sterke banden tussen mannetjesdolfijnen kunnen tientallen jaren duren en zijn cruciaal voor het paringssucces van elk individu. We waren erg verheugd om allianties te ontdekken bij sponzers, die hechte vriendschappen sluiten met andere sponzers."

Meer informatie via de Shark Bay Dolphin Research Alliance [7].

Verwijzingen

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.bristol.ac.uk/news/2019/june/dolphin-friendship.html

[2] Publicatie
'Tool use and social homophily among male bottlenose dolphins', M Bizzozzero en anderen. Proceedings of the Royal Society B
- https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2019.0898

[3] Shark bay, Unesco
- https://whc.unesco.org/en/list/578

[4] Foerageren met behulp van zeesponzen
- https://www.nemokennislink.nl/publicaties/dolfijnencultuur-met-sponzen/

[5] Onderzoek naar vrouwtjes-dolfijnen
- https://www.nrc.nl/nieuws/2005/06/11/sponsgedrag-van-dolfijnen-gaat-van-moeder-op-dochter-10535668-a1227180

[6] Geneste alliantie
- Een kleiner hechter verbond binnen een groter losser verbond. Bijvoorbeeld: de hechte alliantie EU is genest in the WTO.

[7] Shark Bay Dolphin Research Alliance
- http://www.sharkbaydolphins.org/

[8] Dolfijn met spons (afbeelding)
- https://www.bristol.ac.uk/media-library/sites/news/2019/june/dolphintool-article.jpg

 

Juli 2019


Op zoek naar een natuurlijke multi ?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel