Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Voedingspatroon met veel dierlijk eiwit gaat gepaard met een groter risico op overlijden

Dick Schrauwen [1]

Een dieet dat rijk is aan dierlijke eiwitten en aan vlees in het bijzonder is niet goed voor de gezondheid. Dat concludeert een recente studie van de Universiteit van Oost-Finland. Deze bevinding biedt verdere ondersteuning van eerdere studies die tot een vergelijkbare conclusie kwamen.

Mannen die voorkeur geven aan dierlijk eiwit boven plantaardig eiwit in hun voeding hebben een groter risico op overlijden dan mannen van wie het dieet evenwichtiger is in termen van hun eiwitbronnen. Dat bleek uit een follow-up na 20 jaar. De bevindingen werden gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition [2].

Mannen wiens primaire eiwitbronnen voornamelijk afkomstig waren van dieren hadden een 23% hoger risico op overlijden tijdens de follow-up dan mannen met de meest gebalanceerde verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in hun voeding. Vooral het eten van veel vlees leek in verband te staan ??met de nadelige effecten. Mannen met meer dan 200 gram vlees per dag in hun voedingspatroon hadden een 23% groter risico op overlijden dan mannen die minder dan 100 gram per dag aten.

De mannen die aan het onderzoek deelnamen, aten vooral rood vlees. De meeste aanbevelingen op het gebied van voeding manen het eten van rood en bewerkt vlees te beperken. Zo is bijvoorbeeld het advies in Finland om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten.

Het onderzoek toonde ook aan dat een hoge consumptie eiwitten in het algemeen (dierlijke en plantaardige) geassocieerd was met een groter risico op overlijden bij mannen met de diagnose diabetes type 2, hart- en vaatziekten of kanker aan het begin van de studie. Dit verband werd niet gevonden bij mannen zonder deze ziekten. Deze bevindingen benadrukken de noodzaak om de gezondheidseffecten van eiwitconsumptie verder te onderzoeken vooral bij mensen met een reeds bestaande chronische medische aandoening.

De gemiddelde leeftijd van de mannen die deelnamen aan de studie was 53 jaar aan het begin van de studie toen het voedingspatroon werd vastgesteld. Voedingspatronen met weinig eiwitten kwamen weinig voor in de onderzoekspopulatie.

"Onze bevindingen moeten niet worden gegeneraliseerd naar ouderen met een hoog risico op ondervoeding, noch naar ouderen bij wie de hoeveelheid eiwitten in hun voeding onder de aanbevolen hoeveelheid blijft", laat PhD-student Heli Virtanen van de Universiteit van Oost-Finland weten.

Eerdere studies wijzen erop dat een hoge inname van dierlijke eiwitten en met name de consumptie van vleesproducten zoals worsten en vleeswaren geassocieerd is met een verhoogd overlijdensrisico. Het totaalbeeld van de gezondheidseffecten van eiwitten en de verschillende bronnen daarvan blijft echter mistig.

De studie is gebaseerd op de Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor Study (KIHD) die de voedingsgewoonten van ongeveer 2.600 Finse mannen tussen 42 en 60 jaar oud analyseerde bij het begin van het onderzoek in 1984-1989. De onderzoekers bestudeerden de mortaliteit van deze studiepopulatie in een gemiddelde follow-up van 20 jaar door het analyseren van registers die werden aangelegd door Statistics Finland [4].

De analyses waren gericht op de associaties van eiwit- en eiwitbronnen in het voedingspatroon met mortaliteit tijdens de follow-up. Er werd uitgebreid gecorrigeerd voor storende factoren zoals leefstijl en voedingsgewoonten. Ook werd er gecorrigeerd voor het feit dat mensen met veel plantaardige eiwitten in hun dieet over het algemeen een gezonder voedingspatroon hebben.

Voor meer informatie kunt u zich richten tot:
PhD Student, Authorised Nutritionist Heli Virtanen, MSc, University of Eastern Finland, Institute of Public Health and Clinical Nutrition, tel. +358 40 154 5760, heli.e.virtanen@uef.fi

Verwijzingen

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.uef.fi/en/-/elainkunnan-tuotteisiin-painottuva-ruokavalio-yhteydessa-suurempaan-kuolleisuuden-riskiin

Tip: kies `English`

[2] Publicatie
- https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz025

[3] Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor Study (KIHD)
- https://www.uef.fi/web/nutritionepidemiologists/kuopio-ischaemic-heart-disease-risk-factor-study-kihd-1984-

[4] Statistics Finland
- https://www.stat.fi/index_en.html

 


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.