Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


UBC-onderzoekers zeggen dat een omeletontbijt goed is voor diabetici

Dick Schrauwen [1]

Ontbijten met weinig koolhydraten verbetert de stabiliteit van de bloedsuikerspiegel

Hoewel ontbijtgranen kampioenen kunnen maken [2], wijst een professor aan het UBC [3] erop dat mensen met diabetes type 2 (type-2-diabetes, voortaan T2D of diabetes) beter iets anders kunnen nemen als ontbijt.

Universitair hoofddocent Jonathan Little, die lesgeeft aan de School of Health and Exercise Sciences van UBC-Okanagan, publiceerde afgelopen week een onderzoek waaruit blijkt dat een vetrijk en koolhydraatarm ontbijt diabetici kan helpen hun bloedsuikerspiegel gedurende de dag stabiel te houden.

"De grote piek in de bloedsuikerspiegel na het ontbijt is te wijten aan de combinatie van twee zaken: de maximale insulineresistentie van diabetici in de ochtend en het typisch westerse, koolhydraatrijke ontbijt met ontbijtgranen, havermout, toast en fruit", zegt Little.

Het ontbijt is altijd de 'probleemmaaltijd' voor mensen met T2D. Het ontbijt leidt tot een vroege, hoge piek van de bloedsuikerspiegel. Het onderzoek van Little toont dat er een eenvoudige manier is om zo’n piek te voorkomen. Ruil het koolhydraatrijke ontbijt in voor een ontbijt rijk aan vet (en eiwit, DS). Een ontbijt met weinig koolhydraten voorkomt niet alleen de hoge piek maar stabiliseert de glucosespiegel gedurende de hele dag en vermindert andere complicaties door diabetes.

De deelnemers aan het onderzoek hadden allemaal goed beheersbare suikerziekte (T2D). De deelnemers kregen twee keer een verschillend ontbijt De ene dag kregen ze een omelet als ontbijt en op de andere dag kregen ze havermout en wat fruit. Op beide dagen werd een identieke lunch en diner geserveerd. Alle deelnemers hadden een glucosemonitor op de onderzoeksdagen. De monitor is een klein apparaatje op de buik dat elke vijf minuten de bloedsuikerspiegel registreert. De deelnemers rapporteerden ook hun ervaringen over hun honger (trek), voldaanheid en hun verlangen naar iet zoets en/of hartigs.

De studie van Little laat zien dat een vetrijk en koolhydraatarm ontbijt geen piek in de bloedsuikerspiegel tot gevolg had. Verder bleek de glucosespiegel gedurende de volgende 24 uur lager en stabieler te zijn.

Little: "We hadden de verwachting dat het beperken van de hoeveelheid koolhydraten in het ontbijt tot minder dan 10 procent de ochtendpiek zou voorkomen. Maar we waren een verrast dat zo’n ontbijt zo’n groot effect op de verbetering van de glucoseregulatie en de bloedsuikerstabiliteit. We weten dat grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel schadelijk zijn voor de bloedvaten, ogen en nieren. Voor diabetici is een koolhydraatarm en vetrijk ontbijt een praktische en gemakkelijke manier zijn om de grote glucose-spiek in de ochtend af te wenden en de daarmee gepaard gaande complicaties te verminderen."

Hij merkt op dat er later in de dag geen verschil was in de bloedsuikerspiegels van beide groepen. Dat suggereert dat de verlaging van de pieken in glucosespiegels na de andere maaltijden kan worden toegeschreven aan het ontbijt. Er is geen enkel bewijs dat een koolhydraatarm ontbijt leidt tot een slechtere glucoserespons na de lunch of het diner.

"De resultaten van onze studie wijzen op de mogelijke voordelen van het veranderen van de verdeling van macronutriënten (koolhydraten, vetten, eiwitten) gedurende de hele dag. Een ontbijt met weinig koolhydraten is wellicht beter dan het beperken van de hoeveelheid koolhydraten in alle maaltijden.

Een ander interessant aspect van het onderzoek is dat de deelnemers meldden dat ze na een koolhydraatarm ontbijt minder hongerig waren vóór de volgende maaltijd en dat de hunkering naar iets zoets minder was. Little suggereert dat de voorgestelde verandering van het eetpatroon een gezonde stap zou kunnen zijn voor iedereen, ook voor mensen zonder diabetes.

Little's studie werd afgelopen week gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition [4]. Het onderzoek wordt gefinancierd door de Canadian Institutes of Health Research en een Michael Smith Foundation for Health Research Scholar Award [5].
Verwijzingen

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://news.ok.ubc.ca/2019/04/11/ubc-researchers-say-eggs-for-breakfast-benefits-those-with-diabetes/

[2] "Wheaties-The Breakfast of Champions"
Een reklame-slogan voor Wheaties, een ontbijtgranen-merk, zie:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Wheaties

[3] UBC-Okanagan
- https://ok.ubc.ca/

[4] Publicatie
- https://academic.oup.com/ajcn/advance-article-abstract/doi/10.1093/ajcn/nqy261/5435774

[5] CIHR, Michael Smith Foundation for Health Research Scholar Award
- http://www.cihr-irsc.gc.ca/e/193.html
- https://www.msfhr.org/our-work/activities/scholar-awardsOp zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.