Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Nieuwe hoop om gevaarlijke diabetes complicaties te voorkomen

Neuronostatine mogelijk therapeutisch doelwit voor behandeling en voorkomen laag bloedsuiker

EXPERIMENTAL BIOLOGY

Mensen met diabetes die insuline gebruiken om hun bloedsuiker te regelen kunnen een gevaarlijke aandoening krijgen, hypoglykemie genaamd, als het bloedsuikergehalte te laag wordt. Nieuwe inzichten over een recent ontdekte proteïne, neuronostatine genaamd, kunnen leiden naar nieuwe mogelijkheden om hypoglykemie te behandelen en te voorkomen, wat soms fataal kan zijn voor diabetes patiënten.

Stephen Grote, een doctoraalstudent die samenwerkt met Gina Yosten, PhD, aan de Saint Louis University School of Medicine, zal het onderzoek presenteren bij de jaarlijkse bijeenkomst van de American Physiological Society tijdens de Experimental Biology Meeting 2019 van 6-9 april in Orlando, Florida.

Voor mensen met diabetes kan de inname van teveel insuline een laag bloedsuikergehalte tot gevolg hebben en duizeligheid en slaperigheid veroorzaken. Symptomen kunnen verergeren naar verwarring, epileptische aanvallen en bewusteloosheid als het bloedsuikergehalte blijft dalen. Ernstige hypoglykemie kan ook het risico op meer hypoglykemische periodes verhogen in de daarop volgende dagen en tot een verminderd besef van de typische symptomen van een verlaging in het bloedsuikergehalte.

“Er zijn erg weinig opties om hypoglykemie of onwetendheid hierover te voorkomen, naast het zoveel mogelijk vermijden van lage bloedsuikergehaltes,” zegt Grote. “Inzicht in de werking van neuronostatine kan waardevolle informatie geven over het voorkomen van hypoglykemie en voor meer complete kennis zorgen over hoe de pancreas het bloedsuiker normaliter regelt.”

Tijdens eerder onderzoek ontdekte Yosten’s onderzoeksgroep neuronostatine. Hun werk liet zien dat de proteïne tegen hypoglykemie beschermt doordat de pancreas minder insuline afgeeft en meer glucagon aanmaakt, een hormoon dat bijdraagt aan het reguleren van bloedsuikergehaltes.

In een nieuw onderzoek bij ratten constateerden de onderzoekers dat injecties met neuronostatine een verhoging van het bloedsuiker veroorzaakten. Ze onderzochten ook menselijk pancreasweefsel en ontdekten dat het meer neuronostatine afgaf als het bloedsuikergehalte laag was en dat neuronostatine zelfs verhoogde met een glucagon behandeling. Het nieuwe onderzoek wijst naar neuronostatine als mogelijk therapeutisch doel voor de behandeling en preventie van hypoglykemie bij patiënten met diabetes.

“Neuronostatine is een werkelijk vernieuwende factor, en met alles wat we erover ontdekken raken we meer overtuigd van het therapeutisch potentieel,” zegt Grote. “We geloven dat het neuronostatine onderzoek uiteindelijk een manier zal laten zien om de vicieuze cirkels van hypoglykemie te helpen voorkomen en terugdringen door het lichaam adequaat op het lage bloedsuiker te laten reageren door meer glucagon.”

De onderzoekers werken op dit moment aan meer inzicht hoe neuronostatine glucagon en insuline afgifte beïnvloedt en hoe het lichaam neuronostatine afgifte reguleert. Ze maken ook gebruik van experimentele benaderingen die de lichaamsrespons op laag bloedsuiker verstoort om te bepalen hoe dit het neuronostatinegehalte beïnvloedt en vast te kunnen stellen of neuronostatine gebruikt kan worden voor een betere regulering van lage bloedsuikergehaltes.

Vertaling: Ellen Lam


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.