Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Diabetes vermindert de antibacteriŽle activiteit van multipotente stromale cellen

Dick Schrauwen [1]

(Alternatieve titel: Diabetes vermindert antibacteriŽle activiteit van de steuncellen in het afweersysteem of de document-filenaam)

Mary Ann Liebert, Inc., Publishers

Een nieuwe studie onthult dat de multipotente stromale cellen (MSC's) [2] van personen met diabetes een verminderde capaciteit hebben om bacteriŽle infecties te bestrijden. Deze bevinding verschaft een nieuw inzicht in het waarom van afweerproblemen bij diabetespatiŽnten. Het onderzoek is gepubliceerd in Stem Cells and Development, een door collega's beoordeeld (peer reviewed) tijdschrift van Mary Ann Liebert, Inc.

Zijun Zhang en zijn collega's van het Orthobiological Laboratory van het MedStar Union Memorial Hospital in Baltimore presenteren hun werk in een artikel getiteld "Compromised Antibacterial Function of Multipotent Stromal Cells in Diabetes" [3].

Om deze verminderde antibacteriŽle activiteit vast te stellen isoleerden de auteurs MSC's uit het beenmerg van donoren met en zonder diabetes. Vervolgens testten de onderzoekers het effect van de twee celculturen op de groei van bacteriŽn.

De auteurs toonden ook aan dat de cultuur van met diabetes geassocieerde MSC's met macrofagen de bacteriŽle fagocytose remt (simpel: de cellen die indringers inkapselen hebben een verminderd vermogen om bacteriŽn op te ruimen).

Aanvullende experimenten hadden betrekking op de genexpressie [6] en cytokineproductie [7] die verantwoordelijk zijn voor deze effecten (simpel: de productie van boodschapper-eiwitten is in de war).

"Gezien het voorgestelde gebruik van MSC's als een therapeutische strategie voor de behandeling van diabetes, is het van harte aan te raden om de implicaties van deze gegevens voor diabetes en andere auto-immuunziekten serieus te nemen", zegt hoofdredacteur Graham C. Parker, PhD, verbonden aan The Carman and Ann Adams Department of Pediatrics van de Wayne State University School of Medicine in Detroit, Michigan.

VERWIJZINGEN

[1] Origineel persbericht
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-03/mali-dim030419.php

[2] MSC's, Multipotent stromal cells, multipotente stromale cellen
- https://en.wikipedia.org/wiki/Stromal_cell
- https://en.wikipedia.org/wiki/Mesenchymal_stem_cell

[3] Publicatie
- https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/scd.2018.0219
Zie ook:
- https://home.liebertpub.com/news/diabetes-impairs-multipotent-stromal-cell-antibacterial-activity/3511

[4] Macrofagen
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Macrofaag

[5] Fagocytose
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Fagocytose

[6] Genexpressie
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Genexpressie

[7] Cytokineproductie, productie van cytokinen
- http://www.chemischefeitelijkheden.nl/Uploads/Magazines/h108-Cytokinen.pdf

 


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.