Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Gezond voedingspatroon kan symptomen van depressie verlichten

The University of Manchester

Een analyse van gegevens van bijna 46000 mensen heeft naar voren gebracht dat gewichtsverlies, boosten met voedingsstoffen en vet-vermindering diëten allen de symptomen van depressie kunnen verminderen.

Dr. Joseph Firth, een Honorary Research Fellow aan The University of Manchester en Research Fellow aan het NICM Research Institute aan de Western Sydney University, zegt dat bestaand onderzoek niet in staat is geweest om definitief vast te stellen of verbetering in het voedingspatroon voordeel oplevert aan mentale gezondheid.

Maar in een nieuwe studie, gepubliceerd in Psychosomatic Medicine, brachten Dr. Firth en zijn collega’s alle bestaande data van klinische onderzoeken met betrekking tot diëten voor mentale gezondheid, bijeen.

En de studie voorziet in overtuigend bewijs dat verbetering in het voedingspatroon symptomen van depressie significant vermindert, zelfs bij mensen die niet zijn gediagnosticeerd met depressieve aandoeningen.
Dr. Firth; “Het algehele bewijs van de effecten van voeding op stemming en mentaal welzijn, moest tot op heden nog vastgesteld worden. Maar onze recente meta-analyse heeft dat zojuist gedaan, door te tonen dat het aannemen van een gezonder voedingspatroon de stemming van mensen een boost kan geven. Echter, het heeft geen duidelijke effecten op angsten.”

De studie combineerde gegevens van 16 gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep die de effecten van interventies op voedingsgebied op symptomen van depressie en angsten onderzochten.

Zestien in aanmerking komende onderzoeken met uitkomstgegevens van 45,826 deelnemers werden meegenomen, waarvan de meerderheid samples met niet-klinische depressie onderzocht.

De studie ontdekte dat alle soorten verbetering van het voedingspatroon dezelfde effecten hadden op mentale gezondheid, waarbij gewichtsverlies, reductie van vet of diëten met verbetering in nutriënten allen gelijke voordelen opleverden met betrekking tot depressieve symptomen.

“Dit is werkelijk goed nieuws”, aldus Dr.Firth; “De gelijke effecten van wat voor verbetering met betrekking tot voedingspatroon dan ook, suggereren dat zeer specifieke of gespecialiseerde diëten onnodig zijn voor het gemiddelde individu.”

“In plaats daarvan, enkel simpele veranderingen maken is net zo winstgevend voor de mentale gezondheid. Met name, het eten van maaltijden met meer nutriënten welke rijk zijn aan vezels en groenten, en tegelijkertijd minderen met fast-food en geraffineerde suikers blijkt voldoende te zijn om de mogelijke negatieve psychologische effecten van een ‘junk-food voedingspatroon’ te ontwijken.”

Dr. Brendon Stubbs, coauteur van de studie en Clinical Lecturer aan het NIHR Maudsley Biomedical Research Centre en King’s College London, voegde toe: “Onze gegevens dragen bij aan het steeds groter wordende bewijs dat interventies in leefstijl ondersteunt als een belangrijke aanpak om een neerslachtige stemming en depressie te voorkomen.”

“Specifiek, toonden de resultaten in deze studie dat wanneer interventies in het voedingspatroon gecombineerd werden met sporten, er een grotere verbetering met betrekking tot symptomen van depressie werd ervaren door mensen. Bij elkaar genomen, brengen onze gegevens duidelijk de centrale rol naar voren van gezonder eten en regelmatig sporten als rendabele behandeling om mensen met een neerslachtige stemming te helpen.”

Studies, uitgevoerd met vrouwelijke samples toonden zelfs nog grotere voordelen van interventies in het voedingspatroon met betrekking tot symptomen van zowel depressie en angsten.

Dr. Firth lichtte toe: “We weten nog niet zeker waarom sommige van onze gegevens significant betere voordelen voor voedingspatronen van vrouwen lieten zien. Dus er is meer onderzoek nodig op dit gebied. En we moeten ook vaststellen hoe de voordelen van een gezonder voedingspatroon gerelateerd zijn aan verbeteringen in mentale gezondheid”.

“Het kan zijn via reduceren van obesitas, ontstekingen, of vermoeidheid- welke allen gelinkt zijn aan voeding en impact op mentale gezondheid. En verder onderzoek is nog steeds nodig om de effecten van interventies in het voedingspatroon bij mensen met klinisch gediagnosticeerde psychiatrische aandoeningen te onderzoeken.”

Vertaling: Arnoud


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.