Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


DarmbacteriŽn kunnen de sleutel zijn tot de factoren die het risico op dementie bepalen

Dick Schrauwen [1]

Thuisverzorgers van mensen met dementie hebben zes keer meer kans om later zelf die ziekte te krijgen. Om deze raadselachtige puzzel op te lossen, kijken onderzoekers van het College of Health and Medicine van het University of Tasmania [2] naar bacteriŽn.

Voor de geplande studie zijn vrijwilligers nodig. De studie gaat de darmflora (darmbacteriŽn of darmmicrobioom) [3] van thuiswonende dementiepatiŽnten en hun verzorgers te bekijken met het doel om het verband te onderzoeken tussen hun darmflora aan de ene kant en hun stressniveau en hun cognitieve functies aan de andere kant.

Onderzoeker en projectleider dr. Jenna Ziebell van het Wicking Dementia Research and Education Center zegt dat de studie het potentieel heeft om een ??aantal baanbrekende risicofactoren voor dementie bloot te leggen.

Dr. Ziebell: "Ieder individu heeft bacteriŽn in zijn of haar darmen die helpen om voedsel te verteren en de noodzakelijke voedingsstoffen op te nemen. In het algemeen geldt dat een gevarieerdere darmflora gepaard gaat met een betere gezondheid."

"We zullen gaan kijken naar alle verschillende soorten bacteriŽn in de darmen en of de verhouding tussen goede en slechte bacteriŽn verband houdt met cognitieve status en ziekte.

"Dieet en omgeving zijn risicofactoren die beÔnvloedbaar zijn. Verandering van die factoren kan gunstig zijn voor mensen met dementie en hun verzorgers."

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de afdeling Wiskunde van dezelfde universiteit [2]. Ondersteuning komt van het biotechnologiebedrijf uBiome [4] uit San Francisco. uBiome gaat monsterverzamelkits leveren voor het project en de monsteranalyses uitvoeren.

Er is goede hoop dat de resultaten van het onderzoek binnen 12 maanden beschikbaar zullen zijn.

De onderzoekers zijn momenteel op zoek naar deelnemers die samenwonen met een persoon met milde cognitieve stoornissen, dementie of andere chronische ziekten (bijvoorbeeld hartaandoeningen of kanker) en mensen die zoín persoon verzorgen.

GeÔnteresseerden moeten wonen in de Hobart-regio van TasmaniŽ.

Verwijzingen

[1] Persbericht
- http://www.media.utas.edu.au/general-news/all-news/gut-bacteria-may-be-the-key-to-dementia-risk-factors

[2] University of Tasmania
- http://www.utas.edu.au/

[3] Darmflora, darmmicrobioom, darmbacteriŽn
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Darmflora

[4] uBiome
- https://ubiome.com/


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.