Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 Een ontstekingsdieet verhoogt risico op darmkanker

Het risico op het ontwikkelen van darmkanker bij personen die een pro-inflammatoire voeding volgen is twee keer hoger dan normaal.

Onderzoekers van Molecular Mechanisms and Experimental Therapy in Oncology Program (Oncobell) of the Bellvitge Biomedical Research Institute (IBIDEM) en het Catalaans Instituut voor Oncologie (ICO), samen met het Biodonostia Health Research Institute (IISBiodonostia), hebben onder andere in Nutrients de resultaten gepubliceerd van een multicenter studie die een verband blootlegt tussen inflammatoire en antioxidante diëten en het risico op het ontwikkelen van darm- en borstkanker.

Dr. Mireia Obón-Santacana van IDIBELL-ICO is de hoofdauteur van het onderzoek dat geleid werd door Dr. Pilar Amiano, hoofdonderzoeker bij IIS Biodonostia, en Dr. Víctor Moreno, hoofd van de onderzoeksgroep op dikke darmkanker bij IDIBELL-ICO. Een deel van de studie is mogelijk geweest dankzij de financiering van de Spanish Association Against Cancer (AECC).

"We hebben een verband gevonden tussen het ontwikkelingsrisico op darmkanker en het ontstekingspotentieel van het dieet. De deelnemers die een ontstekingsdieet volgden hadden bijna twee keer zoveel risico op het ontwikkelen van darmkanker, de vierde meest voorkomende kanker wereldwijd ", legt Dr. Mireia Obón uit." Aan de andere kant hebben we geen significante toename van het risico op borstkanker vastgesteld. Dat is de reden waarom we meer onderzoek moeten uitvoeren om na te gaan of er echt een correlatie is met andere factoren", voegt ze eraan toe.

Een ontstekingsdieet wordt meestal gekenmerkt door de consumptie van geraffineerde koolhydraten, rood en bewerkt vlees, en verzadigde of transvetten. In een antioxidantdieet overheerst de consumptie van groenten, peulvruchten, fruit en noten. "In deze studie hebben we ons gericht op de rol van voeding, en specifiek op zijn ontstekings- en antioxidantcapaciteit, omdat er bewijs is dat zowel chronische ontsteking en oxidatieve stress invloed hebben op de ontwikkeling van deze twee soorten kanker ", zegt Dr. Víctor Moreno.

"Het volgen van een pro-inflammatoir of pro-oxidant dieet is een erg belangrijke factor voor darmkanker. Het positieve is dat dit een aanpasbare factor is die kan gewijzigd worden", onderstreept Dr. Mireia Obón. "Daarom, om dergelijke kankers te voorkomen, is het erg belangrijk om de aanbevelingen van officiële instanties en internationale agentschappen te volgen. We zouden onze eetgewoonten moeten heroriënteren naar een Mediterraan dieet, rijk aan fruit en groenten, noten, volle granen en gezonde oliën, zoals olijfolie, en meer weggaan van een meer pro-inflammatoire voeding ", betoogt ze.

Wat de IDIBELL-ICO-onderzoeker suggereert, om strategieën gemaakt door voedings- en gezondheidsprofessionals in het onderwijs te implementeren, zodat de bevolking de voedingsaanbevelingen kan volgen en zijn gewoontes veranderen".

In deze nieuwe studie hebben wetenschappers specifiek de Spaanse bevolking geanalyseerd via de Dietary Inflammatory Index (DII) en de Non-Enzymatic Antioxidant Capacity (NEAC), twee nuttige en gevalideerde hulpmiddelen om de ontsteking en de antioxidant te schatten van een dieet. Voor het uitvoeren van de studie gebruikte men de gegevens van 1852 gevallen van darmkanker en 1567 gevallen van borstkanker samen met 3447 en 1487 controlegevallen, respectievelijk. Het onderzoek baseerde zich op gegevens van 12 Spaanse provincies.

Vertaling: Andre Teirlinck

Juli 2019

 


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel