Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Lijnzaadvezels fermenteren in de darmen en verbeteren gezondheid

Studie op muizen toont dat supplementen van lijnzaad het aantal 'goede' bacteriŽn en vetzuren verhogen.

AMERICAN PHYSIOLOGICAL SOCIETY

Onderzoek bij muizen suggereert dat fermentatie van vlaszaadvezels in het darmkanaal de darmflora verandert wat de metabole gezondheid verbetert en beschermt tegen obesitas veroorzaakt door voeding. De studie, gepubliceerd in het American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism, werd gekozen als APSselect artikel voor februari.

De organismen die in het spijsverteringskanaal leven (darmflora) spelen een rol in het reguleren van het gewicht en de manier waarop het lichaam suiker verwerkt (glucosetolerantie). De afbraak van voedingsvezels in de darmen (gisting) kan gunstige veranderingen in het spijsverteringsstelsel veroorzaken zoals een toename van nuttige vetzuren wat de productie van vetweefsel in het lichaam en verbetering van de immuunfunctie als gevolg kan hebben.

Vlas is een vezelrijke plant waarvan is aangetoond dat de zaden de cholesterolwaarden en ontsteking in de dikke darm verbetert. Er is echter weinig onderzoek naar de fermenteerbaarheid van lijnzaad en hoe lijnzaadvezels de darmflora beÔnvloeden.

Onderzoekers bestudeerden muizen die werden onderworpen aan vier verschillende diŽten:

een standaarddieet met 4,6 procent op soja gebaseerde vezels ("controle");

een vetrijk dieet zonder vezels ("hoog vetgehalte");

een vetrijk dieet dat 10 procent onverteerbare cellulosevezels bevatte ("cellulose");

een vetrijk dieet met 10 procent vlaszaadvezel ("lijnzaad").

Het onderzoeksteam mat de hoeveelheid zuurstof die de muizen gebruikten, de geproduceerde koolstof dioxyde, verbruikt voedsel, water en energie. Glucose tolerantie werd ook gemeten aan het einde van de proef. Aan het einde van 12 weken, onderzochten de wetenschappers de cecale inhoud van de dieren - bacteriŽn en ander biologische materiaal in de blinde darm.

De vetrijke groep had minder bacteriŽn die de metabole werking op de gezondheid verbeteren, lagere niveaus van nuttige vetzuren en meer van een bacterie gekoppeld aan obesitas in vergelijking met de andere groepen. Bacterieniveaus in zowel de cellulose- als de lijnzaadgroep keerden terug naar gezondere niveaus.

De lijnzaadgroep was fysiek actiever en vertoonde minder gewichtstoename dan de andere vetrijke dieetgroepen. De muizen die vlaszaad supplementen hadden gekregen hadden ook een betere glucoseregulatie en niveaus van heilzame vetzuren die vergelijkbaar waren met de gezonde controlegroep.

Bij het onderzoeken van de cecale inhoud vond het onderzoeksteam bewijs dat de bacteriŽn vezels fermenteren uit de dikke lijmachtige laag van lijnzaad. De bacteriŽn die fermentatie veroorzaken produceren ook meer heilzame vetzuren.

"Onze gegevens suggereren dat de supplementen van lijnzaadvezels van invloed zijn op het metabolisme door het verhogen van het energieverbruik en het verminderen van obesitas door het verbeteren van de glucosetolerantie. Toekomstig onderzoek moet worden gericht op de relatieve bijdrage van de verschillende microben en het afbakenen van de onderliggende mechanismen die de invloed van vlaszaadvezels op het metabolisme helpen begrijpen," schreven de onderzoekers.

Vertaling: Andre Teirlinck


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.