Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Column Joop Oonk - De verkettering van cholesterol

Beste lezer

Heb jij je ook zo verbaasd over bijna alle voorpagina’s van de kranten van donderdag 17 januari 2019. Voor jou en mij natuurlijk niets nieuws, maar er wordt pas geluisterd als er Prof. dr. voor de naam staat. Minder suiker, minder vet (ook nog discutabel, er zijn vetten die onmisbaar zijn) en zuivel en minder vlees vooral. Nou dat is een hele uitkomst. Daarvoor moet er een Lancet rapport worden opgesteld en gepubliceerd van Internationale deskundigen uit alle hoeken van de wetenschap: gezondheid, landbouw, klimaat, voedingsbeleid en duurzaamheid, wat denk je dat dat aan belasting geld heeft gekost. Jij en ik en ook nog vele andere personen verkondigen deze wijsheden al vele jaren, maar er wordt niet naar geluisterd, alleen als er een geldverslindend rapport wordt gemaakt worden de mensen wakker.

Het is allemaal terug te voeren naar de Amerikaan Ancel Keys die in 1951 de vethypothese veroorzaakte en de mensheid in plaats van gezonder zieker heeft gemaakt en de voedingsindustrie op het paard heeft geholpen, die daar weer miljarden mee hebben verdiend ten koste van onze gezondheid. Zijn de hart en vaatziekten minder geworden in tegendeel, is kanker verdwenen in tegendeel alleen maar meer geworden, voor 1920 was kanker zo goed als niet aanwezig. Zijn de neurologische aandoeningen zoals dementie niet de pan uit gerezen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

De verkettering van cholesterol het belangrijkste vet in ons lichaam heeft vele ziekten veroorzaakt maar Unilever groot gemaakt met zijn Becel tegen hart en vaatziekten, het tegen overgetelde is waar, je krijgt er hart en vaatziekten van door het ontstekings gevoelige MOV Omega 6. Hoe meer onverzadigd een vetzuur is, hoe instabieler en hoe reactiveer. Het verzadigd vet wordt heden ten dage nog steeds verketterd, maar onze celmembranen bestaan uit verzadigd vet evenals ons hart wat er mee omringd is en wat denk je van onze hersenen, die bestaan voor 60% uit vet en 25% uit cholesterol. Dat is ook het grote probleem met dementie. Doordat cholesterol en vet wordt verketterd krijg de dementie vat op de hersenen. Cholesterol s niet de gevaarlijke stof waarvoor hij wordt uitgemaakt. Precies het tegenovergesteld zelfs.
Als je ziet voor hoeveel belangrijke functies in ons lichaam cholesterol nodig is - en vooral in onze hersenen - kun je je voorstelen wat er gebeurt bij een langdurig tekort zoals kan worden teweeggebracht door een cholesterol arm voedingspatroon of cholesterol verlagende medicijnen (staties). Er is bijna niets dat voedzamer voor de naar voeding snakkende hersenen is, dan cholesterol.

Myeline, de beschermlaag en omhulsel van je neuronen (zenuwen) bestaat voornamelijk uit cholesterol. Als er niet genoeg cholesterol in het lichaam is om dit myeline te produceren en te behouden, dan maken de zenuwcellen ‘’kortsluiting’’ net als niet geaarde elektrische leidingen. Het logisch gevolg van zenuwcellen die elektrische impulsen (neurotransmitters) niet goed afvuren en niet in staat zijn met elkaar te communiceren, is precies het soort geheugenverlies, verwarring en gedragsverandering die een cognitieve stoornis en de ziekte van Alzheimer veroorzaken.

Aluminium, pesticiden en giftoffen in de omgeving en genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen, zijn mede verantwoordelijk voor de ziekte van Alzheimer.

Verzadigd vet is een essentieel onderdeel van elke cel. Het is zo belangrijk dat de natuur zelf elk dierlijk of plantaardig voedsel heeft voorzien van verzadigd vet. Het vet in moedermelk bevat 45 tot 50% verzadigd vet. Minstens de helft van de fosfolipiden van de celmembranen dienen verzadigd te zijn. Meervoudig onverzadigde vetzuren hebben verzadigde vetten nodig om een goed evenwicht tussen doorlaatbaarheid en vastheid van de celmembranen te bereiken.

Wat killing is zijn de transvetten die het lichaam niet herkend en ook weer ontsteking veroorzaakt wat nu juist de hart en vaatziekten veroorzaakt. We kunnen ook wel stellen dat boosdoener nr.1 van alle welvaartsziekten geraffineerd voedsel is en dat eten vele mensen die in de Supermarkt hun boodschappen doen.

Vetten kun je dus niet op een hoop gooien dat komt door de korte en middellange vetzuurketens. Vetzuren met een keten van minder dan 12 koolstofatomen kunnen uit de darm in het bloed worden opgenomen en leveren rechtstreeks energie en worden niet als vet opgeslagen. Langere vetzuurketens zijn aangewezen op de lymfevaten.

Het zal lang duren voordat de consument het door heeft dat de voedingsindustrie ons ziek maakt alhoewel je toch niet blind hoeft te zijn voor de ziekenhuizen die alsmaar groter worden en op fabrieken gaan lijken. Maar het kip met de gouden eieren slachten zal niet zo snel gebeuren en de reclame op radio en TV doet vele mensen geloven dat het zo’n vaart niet loopt. Maar er is bijna niemand meer onafhankelijk en de meeste prof. dr. worden betaald door de pharma en de industrie. Het is een gevecht tegen de bierkaai. Ben blij dat jij en ik onze eigen weg gaan, maar je moet sterk in je schoenen staan om dat te doen, we worden toch niet belazerd zeggen de meesten mensen en ook familie om je heen.

De verkettering van vlees viert ook zijn hoogtij dagen, ik eet zelf weinig vlees niet dat ik vegetariër ben, vleeswaren eet ik zo wie zo niet, weet niet wat er allemaal is ingestopt en als ik vlees eet dan uitsluiten van grasgevoerde dieren. Niet die van visafval (gekke koeien ziekte) haver, tarwe en soya gevoerde beesten die het hele jaar op stal staan. Hetzelfde geldt voor zuivel, alleen maar rauwmelkse zuivel, niets gepasteuriseerd, daar zijn alle essentieel voedingsstoffen vernietigd.

Pasteurisatie was misschien nodig in de tijd van Pasteur toen er nog geen goede hygiëne was maar is hele ten dage niet meer nodig. Ook brood wordt op een stapel gegooid, ik eet alleen maar brood van bakker menno, spelt, zuurdesem, 100% zuurdesem en spelt brood. Niet van de supermarkt waar nog conserveringsmiddelen en kleurstoffen inzitten, waar is dat in Godsnaam voor nodig. Ik hoef jou natuurlijk niets te vertellen je bent al vele jaren dit gevecht aan het voeren en ben trots op jou dat je ondanks veel tegenstand en misschien ook door tegenslagen, dit hebt door gezet en uiteindelijk de grote winnaar wordt.

Voedingsprofessor Leroy van de Vrije Universiteit van Brussel maant wat betreft gezondheid tot voorzichtigheid wat betreft het eten van vlees. Het is onterecht dat het grote publiek denkt dat er een tegenstelling bestaat tussen vlees eten en gezondheid. Het is welk vlees je eet, volgespoten met hormonen of grasgevoerd vlees van koeien die het hele jaar in de wei staan.

Vlees is het meest robuuste voedingsmiddel dat er bestaat legt Leroy uit, het heeft een enorme dichtheid aan onmisbare voedingsstoffen en is daarom duizenden jaren belangrijk voor de mens. Wie vlees afwijst op ideologische gronden en zonder kennis van essentiele voedingsstoffen, loopt grote risico’s. Met name kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen, kinderen en bejaarden.

Joop Oonk


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.