Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Tumoren werken averechts op chemotherapie

Sommige patiŽnten met borstkanker krijgen chemotherapie vůůr de tumor
wordt verwijderd door een operatie. Deze aanpak, genaamd 'neoadjuvant' therapie, helpt de grootte van de tumor te verminderen om een borstsparend operatie te vergemakkelijken door de chirurg. In die gevallen zijn de patiŽnten hoogst waarschijnlijk levenslang kankervrij na de operatie.

Maar niet alle tumoren krimpen onder chemotherapie. Als de tumor zich verzet tegen neoadjuvante therapie, kan er een hoger risico zijn op het ontwikkelen van metastasen, wat betekent dat de tumor zal terugkeren in andere organen, zoals botten of longen. Dit kan te wijten zijn aan kankercellen die zich verzetten tegen chemotherapie en zich verspreiden naar andere organen terwijl de primaire tumor wordt behandeld.

Een internationaal team van wetenschappers onder leiding van Michele De Palma van EPFL heeft op dit proces een nieuw licht gegeven. Werken met experimentele tumormodellen, vonden de onderzoekers dat twee chemotherapie medicijnen vaak gebruikt voor patiŽnten, paclitaxel en doxorubicine, borsttumoren veroorzaken die exosomen worden genoemd.

Onder chemotherapie, de exosomes bevatten het eiwit annexine-A6, dat niet aanwezig is in de exosomen bevrijd van onbehandelde tumoren. "Het lijkt erop dat het laden van Annexin-A6 in exosomes significant is verbeterd als reactie op chemotherapie, " legt Ioanna Keklikoglou uit, eerste auteur van het onderzoek.

Na te zijn vrijgemaakt van een met chemotherapie behandelde tumor, circuleren de exosomes in het bloed. Bij het bereiken van de long komen de exosomen vrij, inclusief annexin-A6. Dit stimuleert de longcellen om een ander eiwit vrij te maken, CCL2, dat immuuncellen aantrekt die monocyten worden genoemd.

Deze immuunreactie kan gevaarlijk zijn, zoals eerdere studies hebben aangetoond dat monocyten de overleving en groei van kankercellen kunnen vergemakkelijken in de long, wat een van de eerste stappen is in de metastase. "Kortom, onze studie heeft een nieuwe link tussen chemotherapie en uitzaaiingen van borstkanker geÔdentificeerd kanker, "zegt De Palma.

Bevestiging van hun laboratoriumgegevens, vonden de onderzoekers in toegenomen niveaus van annexine-A6 ook in de exosomes van borstkankerpatiŽnten, die neoadjuvante chemotherapie ondergaan. De Palma waarschuwt echter voor voorbarige conclusies: "Terwijl deze waarneming de ondersteuning biedt van onze bevindingen, weten we op dit moment niet of annexin-A6 een pro-metastatische activiteit heeft bij borstkanker bij de mens ".

Belangrijk is dat de onderzoekers vonden, dat neutralisatie annexine-A6 of
het blokkeren van monocyten tijdens chemotherapie voorkomt bij de experimentele borsttumoren van metastasering naar de long. Deze resultaten kunnen helpen bij het verbeteren van de werkzaamheid en veiligheid van neoadjuvante chemotherapie. "Verschillende monocytenremmers zijn ontwikkeld voor klinisch gebruik, dus ze kunnen worden getest in combinatie met neoadjuvante chemotherapie om mogelijk ongewenste bijwerkingen gemedieerd door exosomes te beperken, "zegt De Palma.

"Onze bevindingen mogen patiŽnten niet ontmoedigen neoadjuvant chemotherapie te nemen wanneer het wordt aangegeven, "voegt het klinische team van het onderzoek toe." Het blijft voor velen een essentiŽle en potentieel genezende behandeling tegen invasieve borstkanker, zoals blijkt uit meerdere klinische onderzoeken. "

Vertaling: Pieter Tau


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.