Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Cannabidiol vermindert aanvallen bij kinderen met moeilijk te behandelen epilepsie

Dick Schrauwen [1]

American Academy of Neurology 2019

PHILADELPHIA - Het nemen van een farmaceutische vorm van cannabidiol (CBD), een medicijn op basis van cannabis, vermindert aanvallen bij bijna de helft van de kinderen met een zeldzame en ernstige vorm van epilepsie met de naam ‘Dravet syndroom’, volgens een fase-3-studie [2] die vandaag is gepubliceerd en die zal worden gepresenteerd op de 71e jaarvergadering van de AAN (American Academy of Neurology) die van 4 tot 10 mei 2019 gehouden wordt in Philadelphia.

Het syndroom van Dravet begint in de kinderjaren en kan leiden tot een verstandelijke beperking en vaak voorkomende en langdurige epilepsieaanvallen. Cannabidiol wordt gewonnen uit een marihuanavariëteit die weinig of geen THC bevat, de psychoactieve stof in de plant die een "high" creëert.

"Het is spannend om een ??ander alternatief te bieden voor kinderen met deze slopende vorm van epilepsie," zei auteur Ian Miller, MD, van Nicklaus Children’s Hospital - voorheen Miami Children’s Hospital - in Florida. "De kinderen in deze studie hadden gemiddeld al vier epilepsiemedicijnen geprobeerd zonder effect en slikten bij de start van de studie gemiddeld drie andere medicijnen. Dus het succes van cannabidiol is een grote overwinning."

Bij het onderzoek waren 199 kinderen betrokken met een gemiddelde leeftijd van 9 jaar. De proefpersonen werden ingedeeld in drie groepen. Eén groep kreeg 20 milligram per kilogram (mg/kg) cannabidiol per dag, de tweede groep kreeg 10 mg/kg per dag en de derde groep kreeg een placebo.

Vier weken voordat het experiment begon werden de epilepsieaanvallen geregistreerd zodat het onderzoeksteam over een startmeting van elk kind kon beschikken. Gedurende 14 weken kregen de deelnemers een van de drie verschillende behandelingen. Aan het einde van het experiment waren de convulsieve epileptische aanvallen [3] met 46 procent afgenomen bij kinderen in de groep met de hoge dosis, 49 procent bij de kinderen met de lage dosis. De placebogroep had 27 procent minder aanvallen.

Het totale aantal aanvallen was 47 procent minder in de hoge dosisgroep, 56 procent minder in de lage dosisgroep en 30 procent minder in de placebogroep. In de hoge dosisgroep had 49% van de deelnemers 50% minder aanvallen, in de lage dosisgroep was dat 44 procent en in de placebogroep had 36% de helft minder aanvallen.

Alle groepen meldden bijwerkingen: 90 procent in de hoge dosisgroep, 88 procent in de lage dosisgroep en 89 procent in de placebogroep. De meest voorkomende bijwerkingen waren verminderde eetlust, diarree, slaperigheid, koorts en vermoeidheid. Ongeveer 25 procent in de groep met de hoge dosis had ernstige bijwerkingen, vergeleken met 20 procent in de groep met de lage dosis en 15 procent in de placebogroep. Zeven procent van de deelnemers in de groep met de hoge dosis stopten de behandeling vanwege bijwerkingen. Miller: "Een dosis van meer dan 10 mg/kg per dag moet voor elke individu zorgvuldig worden afgewogen op basis van effectiviteit en veiligheid.

Het onderzoek werd gesteund door GW Research Ltd een producent van cannabidiol.

Verwijzingen

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.aan.com/PressRoom/Home/PressRelease/2718

[2] Fase-3-studie, zie:
- https://www.medischeinformatie.be/chronisch-ziek/de-4-fasen-bij-klinische-studies

[3] Convulsieve aanval (aanval met stuiptrekkingen)
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Convulsie

Mei 2019


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel