Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


 

Ook vervangers van BPA zoals BPS maken kinderen dik

Dick Schrauwen [1]

Blootstelling aan veel voorkomende chemicaliën in kunststoffen zijn in verband gebracht met obesitas bij kinderen. Onderzoek toont aan dat ook de chemicaliën die BPA (Bisphenol A) vervangen niet veilig zijn voor consumenten.

Blootstelling aan gewone chemicaliën in plastic [2] en ingeblikt voedsel kan een rol spelen bij obesitas bij kinderen. Dit concludeert een studie gepubliceerd in het Journal of the Endocrine Society [3].

Bisphenol S (BPS) en bisphenol F (BPF) [4] zijn industriële (gesynthetiseerde) chemicaliën [5] die worden gebruikt in bepaalde soorten plastic, in de binnencoating van blikverpakkingen en in het thermische papier waarop kassabonnen worden geprint.

Deze chemicaliën worden gebruikt als vervanging voor de stof bisphenol A (BPA). BPA staat bekend als een hormoonontregelende chemische stof: het schaadt de gezondheid doordat het hormoonsysteem wordt verstoord.

“Blootstelling aan deze chemicaliën is heel gebruikelijk is in de Verenigde Staten. Daarom is dit onderzoek belangrijk. Het gebruik van BPS en BPF groeit omdat fabrikanten BPA vervangen door deze chemicaliën. Daardoor neemt de frequentie (en de intensiteit) van blootstelling toe”, zegt mede-auteur van de studie, Melanie Jacobson, Ph.D., MPH, verbonden aan de School of Medicine van de New York University (New York) [6]. "Hoewel (overmatige) voeding en (een gebrek aan) lichaamsbeweging nog steeds worden beschouwd als de belangrijkste oorzaken van obesitas, wijst dit onderzoek erop dat blootstelling aan veelvuldig voorkomende chemicaliën – vooral bij kinderen - ook een rol kunnen spelen.

In deze studie gebruikten de onderzoekers data afkomstig van de Amerikaanse National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) [7] om het verband tussen BPA, BPS en BPF aan de ene kant en het lichaamsgewicht aan de andere kant te achterhalen bij kinderen en adolescenten in de leeftijd van 6 tot 19 jaar. Kinderen met hogere niveaus van BPS en BPF in hun urine hadden meer kans op obesitas dan kinderen met lagere niveaus.

Jacobson: “In een eerdere studie ontdekten we dat BPA, de voorganger van BPS en BPF, werd geassocieerd met een hogere prevalentie van obesitas bij Amerikaanse kinderen. Deze studie vond dezelfde tendens voor nieuwere bisphenol-versies. Het vervangen van BPA door vergelijkbare chemicaliën doet niets om de schade aan onze gezondheid te verminderen".

Andere auteurs van de studie zijn: Miriam Woodward, Wei Bao, Buyun Liu en Leonardo Trasande van NYU School of Medicine. De studie, 'Urinary Bisphenols and Obesity Prevalence Among US Children and Adolescents' ontving financiële steun van het National Institute of Environmental Health Sciences en studie werd online gepubliceerd in een open-access tijdschrift [2].

Verwijzingen

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.endocrine.org/news-room/2019/exposure-to-common-chemicals-in-plastics-linked-to-childhood-obesity

[2] Plastic
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Kunststof
- https://en.wikipedia.org/wiki/Plastic
- https://formlabs.com/blog/guide-to-manufacturing-processes-for-plastics/
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Bioplastic

[3] Publicatie
- https://academic.oup.com/jes/advance-article/doi/10.1210/js.2019-00201/5537531

[4] Bisfenol, bisphenol (A..Z)
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Bisfenol
- https://en.wikipedia.org/wiki/Bisphenol

[5] Synthese
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Chemische_synthese

[6] NYU - School of Medicine
https://en.wikipedia.org/wiki/New_York_University_School_of_Medicine

[7] NHANES (US National Health and Nutrition Examination Surveys)
- https://www.cdc.gov/nchs/nhanes/index.htm

Augustus 2019
 

 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel