Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Blootstelling aan BPA kan bijdragen aan autisme

Trans generatieve blootstelling aan Bisphenol A (BPA) kan bijdragen aan autisme, volgens een onderzoek bij muizen, dat gepubliceerd is in het Endocrine Societyís Journal Endocrinology.

Endocrine Disrupting (=opengebroken) ChemicaliŽn (EDCís) zijn chemicaliŽn of mixen van chemicaliŽn die de werking van de hormonen in het lichaam verstoren. BPA is een gebruikelijk EDC dat wordt gebruikt in plastic en materiaal om voedsel in te bewaren en wordt al teruggevonden in het bloed en de urine van de meeste mensen.

Onderzoek op dieren toont verband aan met angst, agressie, slecht leervermogen en sociale interacties. Onderzoek bij mensen toont verband tussen BPA en neurologische gedragsproblemen, zoals moeite met concentratie, hyperactiviteit en autisme.

ďMuizenfoetussen, die worden blootgesteld aan BPA hebben ontwrichtingen in zenuwcelverbindingen in de hersenen en dit is een trans generatief effect,Ē zegt senior onderzoekauteur, Emilie F. Rissman, Ph.D., van de University of Virginia School of Medicine in Charlottesville, Va. and North Carolina State University in Raleigh, N.C.

In mensentermen uitgedrukt: Als je overgrootmoeder blootgesteld was aan BPA, gedurende haar zwangerschap en niemand anders van je familie zou ooit in contact geweest zijn met BPA, dan laten jouw hersenen toch deze effecten zien.

In dit onderzoek op muizen hebben onderzoekers muizen getest die afstamden van muizen die aan BPA waren blootgesteld en ontdekten, dat ze een verstoord sociaal gedrag vertoonden vergelijkbaar met autistisch gedrag. De muizen van de overgrootmoeder die tijdens de zwangerschap waren blootgesteld waren actiever en het duurde langer voor ze aan vreemden waren gewend dan andere muizen. Opvallender nog, ze gingen niet op onderzoek uit naar nieuwe muizen die in de groep werden geÔntroduceerd.

Muizen zijn zeer sociaal en nieuwsgierig, dus dit is een heel belangrijke ontdekking. ďZelfs als we nu alle BPA uitbannen, zal dit de lange termijn effecten op de hersenen niet veranderen.Ē Aldus Rissman.

Vertaling: Loes Vink /  Andre Teirlinck

Juli 2019


Op zoek naar een natuurlijke multi ?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel