Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Uitsluitend borstvoeding geven verlaagt de kans op eczeem

CHILDRENíS NATIONAL HEALTH SYSTEM

SAN FRANCISCO - Volgens voorlopig onderzoek gepresenteerd tijdens de jaarvergadering 2019 van de American Academy of Allergy, Asthma and Immunology, hebben kinderen die de eerste drie maanden exclusief borstvoeding krijgen significant lagere kansen op het krijgen van eczeem op de leeftijd van 6 vergeleken met leeftijdsgenoten die geen of minder borstvoeding hebben gekregen.

Eczeem is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door een extreem jeukende huid die bij krabben ontstoken geraakt en de huid bedekt met blaren die gemakkelijk kraken. Terwijl genen en de omgeving betrokken zijn bij deze ontstekingsziekte blijven veel vragen onbeantwoord, zoals hoe voorkomen. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), lopen baby's die geen borstvoeding krijgen, risico voor de ontwikkeling van verschillende chronische aandoeningen, waaronder astma en obesitas.

"Het bewijs dat uitsluitend borstvoeding geven kinderen beschermt tegen het ontwikkelen van eczeem later in het leven blijft onzeker, "zegt Katherine M. Balas, BS, BA, klinisch onderzoeksassistent bij Children's National en hoofdauteur van de studie. "Ons onderzoeksteam probeert dit tekort in te vullen."

Balas en collega's steunen op gegevens die zijn verzameld in Infant Feeding Practices Study II, een longitudinale studie onder leiding van de CDC en de Food and Drug Administration (FDA) van 2005 tot 2007, evenals het uit 2012 daterend vervolgonderzoek van dat studiecohort. Deze studie volgde eerst het eetgedrag van ongeveer 2.000 zwangere vrouwen vanaf hun derde trimester zwangerschap en onderzocht de voedingspraktijken van hun baby's tijdens het eerste levensjaar. Hun vervolgonderzoek keek naar de gezondheids-, ontwikkelings- en voedingspatronen voor 1.520 van deze kinderen op 6-jarige leeftijd.

Ongeveer 300 van de kinderen kregen op een gegeven moment de diagnose eczeem, en 58,5 procent van de 6-jarigen had eczeem op het moment van de CDC / FDA Year Six Follow-Up. Kinderen met een hogere sociaal economische status of een familiegeschiedenis van voedselallergieŽn hadden een hogere kans om te worden gediagnosticeerd met eczeem.

"Kinderen die drie maanden of langer uitsluitend borstvoeding hadden gekregen liepen significant minder risico (aangepaste ratio: 0,477) op voortgezet eczeem op de leeftijd van 6, in vergelijking met leeftijdsgenoten die nooit of minder dan drie maanden borstvoeding hadden gehad, "voegde Balas eraan toe." Hoewel exclusieve borstvoeding niet kan voorkomen dat kinderen eczeem krijgen, kan het toch beschermen tegen plotse opflakkeringen."

Vertaling: Andre Teirlinck


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.