Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 Meer kip en minder roodvlees kan het risico op borstkanker verminderen

Dick Schrauwen [1]

Resultaten van een nieuwe studie suggereren dat consumptie van rood vlees het risico op borstkanker kan verhogen terwijl consumptie van vlees afkomstig van pluimvee mogelijk beschermt tegen het risico op borstkanker. De bevindingen zijn gepubliceerd in het International Journal of Cancer [2].

Voor het onderzoek analyseerden onderzoekers informatie over de consumptie van verschillende soorten vlees en de bereiding daarvan bij 42.012 vrouwen die gemiddeld 7,6 jaar lang werden gevolgd.

Tijdens de follow-up werden 1.536 gevallen van invasieve borstkanker [3] gediagnosticeerd. Toenemende consumptie van rood vlees werd geassocieerd met een verhoogd risico op invasieve borstkanker: vrouwen die de hoogste hoeveelheid rood vlees consumeerden, hadden een 23% hoger risico in vergelijking met vrouwen die de laagste hoeveelheid consumeerden. Omgekeerd ging een grotere consumptie van pluimveevlees gepaard met een verminderd risico op invasieve borstkanker: vrouwen met de hoogste consumptie (van pluimveevlees) hadden een 15% lager risico dan vrouwen met de laagste consumptie.

De bevindingen veranderden niet wanneer de analyses werden gecorrigeerd voor bekende risicofactoren voor borstkanker of potentiŽle storende factoren zoals ras, sociaal-economische status, obesitas, lichamelijke activiteit, alcoholgebruik en andere dieet-gerelaterde factoren. Er werden geen verbanden gevonden voor kookmethoden of voor de chemicaliŽn die vrijkomen bij het bereiden van vlees op hoge temperatuur.

"Rood vlees is geÔdentificeerd als een waarschijnlijke kankerverwekkende stof. Onze studie voegt verder bewijs toe dat de consumptie van rood vlees verband kan houden met een verhoogd risico op borstkanker. Pluimveevlees werd juist geassocieerd werd met een verminderd risico", zegt hoofdauteur Dale P. Sandler, PhD, die verbonden is aan het Nationaal instituut voor Milieugezondheidswetenschappen (NIEHS) [4]. "Hoewel het mechanisme waardoor pluimveeconsumptie het risico op borstkanker vermindert niet duidelijk is, geeft ons onderzoek wel aan dat het vervangen van rood vlees door pluimveevlees een eenvoudige verandering (in het voedingspatroon) kan zijn die kan helpen het aantal gevallen van borstkanker te verminderen."
Verwijzingen

[1] Persbericht
- http://newsroom.wiley.com/
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-08/w-spf080619.php

[2] Publicatie
- http://dx.doi.org/10.1002/ijc.32547

[3] Invasieve borstkanker
- https://borstkanker.nl/nl/type-borstkanker

[4] National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS)
- https://www.niehs.nih.gov/

Augustus 2019


 

 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel