Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Het afbreken van AGEs: inzicht in hoe lifestyle ER-positieve borstkanker aanstuurt

Onderzoekers van de Medical University van South Carolina verbinden hogere gehaltes Advanced Glycation End products (AGEs) aan oestrogeen (hormoon)receptor (ER)-positieve borstkanker; hun ontdekking wijst tevens op mogelijke verstoring AGEs op Tamoxifen therapie

MEDICAL UNIVERSITY VAN SOUTH CAROLINA

Slechte voeding en gebrek aan beweging worden in verband gebracht met de ontwikkeling van kanker, maar de onderliggende biologie is niet helemaal duidelijk. Versuikerde eiwit-eindproducten (AGEs) kunnen een biologische link bieden om ons te laten begrijpen hoe bepaald lifestylegedrag de kans op kanker vergroot of de kans vermindert dat een antikanker therapie effectief uitwerkt.

AGE ophoping is het natuurlijke en onvermijdelijke resultaat van de afbraak van nutriŽnten, suikers en vetten. AGE gehaltes kunnen echter verhogen door de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen met veel suiker en vet. Sommige kooktechnieken, zoals grillen, braden en bakken, versterken ook de vorming van AGE.

Hoge AGE gehaltes kunnen patiŽnten met oestrogeen receptor (ER) positieve borstkanker hinderen bij het aanslaan van Tamoxifen therapie, volgens preklinische uitkomsten, gerapporteerd door onderzoekers van de Medical University van South Carolina (MUSC) in een recente uitgave van Breast Cancer Research and Treatment. Het MUSC team werd geleid door David P. Turner, PhD, universitair docent aan het MUSC College of Medicine en lid van het Hollings Cancer Center, en een van de twee auteurs van het artikel. Marvella E. Ford, Ph.D., professor aan het MUSC College of Medicine en associate director van Cancer Disparities bij het Hollings Cancer Center, is de andere auteur.

ďDoor te laten zien dat AGEs in voeding kunnen beinvloeden hoe goed borstkanker patiŽnten reageren op therapie, kunnen we borstkanker patiŽnten bewust maken van hun bestaan,Ē zegt Turner. ďEn we kunnen lifestyle interventies samenstellen die gericht zijn op het verlagen van AGE inname.Ē

AGEs veroorzaken een onbalans tussen moleculen, de zogenaamde vrije radicalen en antioxidanten, met als gevolg chronische ontstekingen die de ontwikkeling van een reeks chronische ziekten kan bevorderen. En, als AGEs ophopen in onze organen, veroorzaken zij schade dat in verband gebracht wordt met ziektes als diabetes, Alzheimers, cardiovasculaire ziektes, artritis en kanker. AGEs zijn echter niet uitgebreid onderzocht in verband met kanker.

De publicatie door Turner, Ford en hun collegaís laat zien dat verhoogde AGE gehaltes kunnen leiden tot voortdurende activatie van trajecten die de groei bevorderen van kankercellen. Een essentiŽle molecuul die door deze trajecten wordt geactiveerd is belangrijk in de context van ER-positieve en -negatieve borstkanker. Daarom wilde het MUSC team onderzoeken hoe AGE de kankercel signalering in ER-positieve borstkanker kan aantasten.

Het MUSC team ontdekte dat AGEs eigenlijk de fosforylering (een proces dat een biologisch traject activeert) versnelt van een proteÔne genaamd oestrogeenreceptor alpha in een borstkankercel lijnmodel. Toevoeging van Tamoxifen aan de kankercellen verhinderde de groei. Echter, door toevoeging van AGEs hervatte de groei. Dit zou kunnen betekenen dat patiŽnten met veel AGEs slechter kunnen reageren op de Tamoxifen behandeling.

Turnerís team ontdekte ook dat een gespecificeerde lifestyle interventie met beweging en voedingsadvies de systemische AGE gehaltes verlaagt bij vrouwen met overgewicht en non-metastatische ER-positieve borstkanker.

Next steps are to expand the published study to determine the effects of the intervention on a larger scale, while also further exploring the biological pathways in animal models. Together, they should shed light on how lifestyle interventions can beneficially affect cancer treatments by reducing AGE levels.

De volgende stappen zullen worden genomen om de gepubliceerde studie uit te breiden om de gevolgen vast te stellen van interventie op grotere schaal, terwijl de biologische trajecten in diermodellen verder zullen worden onderzocht. Samen kunnen zij licht werpen op hoe lifestyle interventies een gunstig effect kunnen hebben op kankerbehandelingen door AGE gehaltes te reduceren.

Vertaling: Ellen Lam
 


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.