Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Uitgebreide studie faalt om ftalaten verantwoordelijk te stellen voor een verhoogd risico op borstkanker

UMass Amherst epidemioloog zegt dat er meer onderzoek nodig is op jongere vrouwen.

UNIVERSITEIT VAN MASSACHUSETTEN IN AMHERST.

AMHERST, Mass. - In de grootste studie tot nu toe op ftalaten en postmenopauzale borstkanker, vond een kanker epidemiologie onderzoeker aan de Universiteit van Massachusetts Amherst geen verband tussen het risico op borstkanker en blootstelling aan de gebruikte weekmakers en oplosmiddel chemicaliën die voorkomen in veel producten zoals shampoo, make-up, vinylvloeren, speelgoed, medische apparaten en auto-interieurs.

Gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute, sluit het onderzoek "elke extreme toename van het risico uit", maar laat toch de vraag open of er een verband bestaat tussen blootstelling aan ftalaten en borstkanker, zegt Katherine Reeves, universitair hoofddocent in de School of Public Health and Health Sciences.

"Ons onderzoek heeft bijna net zoveel vragen opgeworpen als het heeft beantwoord," zegt Reeves, wiens studie werd gefinancierd door een driejarige, $ 1,5 miljoen subsidie van het National Institute of Environmental Health Sciences. "Ik denk dat dit een belangrijke bijdrage aan de literatuur is, maar er is en moet nog veel meer werk verzet worden, waaronder onderzoek op jongere vrouwen. "

Vrijwel iedereen in de Verenigde Staten wordt blootgesteld aan ftalaten in verschillende graden, voornamelijk door eten en drinken van voedsel en vloeistof dat in contact is gekomen met producten die de chemicaliën bevatten, volgens een informatieblad over ziektebestrijding en preventie. Na ingestie breekt het lichaam ftalaten af in metabolieten die snel uitgescheiden worden langs de urine en daar kunnen geanalyseerd worden . “Bij meer uitscheiding is er waarschijnlijk meer blootstelling," zegt Reeves.

Voor hun prospectieve studie, de eerste om ftalaatblootstelling te meten voor een diagnose van kanker, wendden Reeves en UMass Amherst collega's zich tot het Women Health Initiative (WHI), een langdurig nationaal gezondheidsonderzoek bij meer dan 160.000 postmenopauzale vrouwen. Toekomstige cohort onderzoeken stellen wetenschappers in staat de ziekte incidentie in de juiste tijd te berekenen, vaststelling van blootstellingsniveau vóór de uitslag bekend is, wat een sterker bewijs geeft dan andere studietypen.

UMass Amherst wetenschappers onderzochten niveaus van 11 ftalaatmetabolieten in urinestalen van 419 vrouwen die werden gediagnosticeerd met invasieve borstkanker na jaar 3 van de WHI. Ze bestudeerden ook monsters van 838 gezonde vrouwen die geen borstkanker hadden ontwikkeld.

Twee of drie urinemonsters van elke deelneemster - vanaf baseline, jaar 1 en jaar 3 - werden gemeten, waarbij vooral aandacht werd besteed aan ftalaatblootstelling, zegt Reeves. Eerdere studies onderzochten urinemonsters na de diagnose van borstkanker, waarbij blootstelling aan medische apparatuur of medicatie de oorzaak had kunnen zijn. In de studie van Reeves "werden de stalen verzameld toen iedereen gezond was, dus gaf dit ons gevallen die niet waren blootgesteld geweest aan de diagnose en behandeling. "

Bovendien zou de analyse van verschillende urinestalen naar verwachting de kans op een nauwkeuriger beeld van de blootstelling toenemen. De helft van de ftalaatmetabolieten wordt binnen 12 tot 24 uur na inname in de urine uitgescheiden, zegt Reeves. "Als je op één meting vertrouwt, kan men de mensen verkeerd classificeren en of geen associatie krijgen of de verkeerde associatie. "

Hoewel onderzoekers verschillende urinemonsters van elke persoon hebben geanalyseerd, één per jaar na elkaar genomen, zegt Reeves dat de studie beperkingen had. "De blootstelling van ftalaten verandert nogal in de loop van de tijd, en dit betekent een uitdaging om de mensen te kenmerken in functie van de hoeveelheid van blootstelling, dat is wat we nodig hebben om te kunnen beoordelen of meer blootstelling aan ftalaten gerelateerd is aan risico op borstkanker, "zegt Reeves." Twee tot drie monsters per persoon gebruiken helpt, maar is niet volledig in staat om die uitdaging te overwinnen. "

Reeves zegt dat toekomstig onderzoek baat zou hebben bij het bestuderen van jongere vrouwen.

"De meest kritieke tijd voor de ontwikkeling van borstkanker is op vroegere leeftijd. Vrouwen in hun vijftiger en zestiger jaren zitten niet in hun belangrijkste blootstellingsperiode ", zegt ze.

Extra urinemonsters - misschien 10 tot 20 - zouden onderzoekers in staat stellen preciezer te werken. De studie beveelt ook aan dat toekomstig onderzoek zich zou richten op postmenopausale vrouwen en niet op hormoon vervangingstherapie omdat “enkele potentieel positieve, maar niet statistisch significante "associaties werden genoteerd tussen het niveau van ftalaatmetabolieten en borstkanker risico in deze subgroep”.

"We moeten weten of deze chemicaliën al dan niet borstkanker of andere problemen veroorzaken, "zegt Reeves." Het is een dringende kwestie en we proberen te bedenken hoe we een creatieve aanpak kunnen organiseren om niet alleen een antwoord, maar het juiste antwoord te krijgen."

Vertaling: Andre Teirlinck


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.