Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Blootstelling aan DDT verhoogt risico op borstkanker voor alle vrouwen tot en met 54 jaar

Zes decennium durende studie vindt incubatieperiode van 40 jaar tussen de tijd van blootstelling en diagnose.

COLUMBIA UNIVERSITY'S MAILMAN SCHOOL OF PUBLIC HEALTH.

Volgens een nieuwe studie verschenen in het Tijdschrift van het National Cancer Institute, hebben alle vrouwen blootgesteld aan hoge niveaus van DDT, een verhoogd risico op borstkanker tot en met 54 jaar, maar de timing van het risico hangt af van wanneer ze voor het eerst werden blootgesteld. Vrouwen blootgesteld vr hun 14 jaar, hebben de meeste waarschijnlijkheid op het ontwikkelen van premenopauzale borstkanker, terwijl degenen die werden blootgesteld na de kindertijd een verhoogd risico liepen op het ontwikkelen van kanker tussen de leeftijd van 50 en 54 jaar.

"Wat we hebben geleerd is dat de timing er echt toe doet; we weten dat als de schadelijke blootstelling plaats vindt op tijdstippen waarop het borstweefsel snel verandert, zoals tijdens de puberteit, ze de borstontwikkeling benvloeden op een manier die later kan resulteren in kanker, "zei hoofdauteur Barbara A. Cohn, PhD, van Gezondheidszorg en Ontwikkelingsstudies van het Public Health Institute.

Het onderzoek suggereert dat DDT borstkanker veroorzaakt als endocriene disruptor waarbij de periode tussen de eerste blootstelling en het risico op kanker ongeveer 40 jaar lijkt te zijn - en dat andere endocriene verstorende chemicalin dit soort risicopatronen potentieel kunnen simuleren. "

Veel jonge vrouwen in de Verenigde Staten werden midden de 20e eeuw blootgesteld aan DDT, toen deze pesticide op grote schaal werd gebruikt; de jongste hiervan hebben net de leeftijd bereikt van een verhoogd risico op borstkanker. DDT was in de jaren zeventig door veel landen verboden, maar blijft wijdverspreid in het milieu, en het wordt nog steeds gebruikt voor de bestrijding van malaria in Afrika en Azi.

De onderzoekers ontdekten dat:

De eerste blootstelling aan p, p'-DDT werd geassocieerd met de timing van de diagnose van borstkanker, die ongeveer 40 jaar later plaatsvond.

Een verdubbeling van DDT ging gepaard met een bijna drievoudige toename van het

risico op postmenopauzale borstkanker (op de leeftijd van 50 tot 54 jaar) bij vrouwen voor het eerst blootgesteld na de kindertijd.

Vrouwen met een verhoogd risico op premenopauzale borstkanker (vr de leeftijd van 50) werden voor het eerst blootgesteld aan DDT in de baarmoeder en tijdens hun jeugd, maar niet na de leeftijd van 14; het hoogste risico was na de eerste blootstelling vr de leeftijd van 3 jaar.

DDT-blootstelling tijdens de kindertijd en de puberteit (leeftijd 3-13 jaar) was een risicofactor voor zowel vroege (vr de leeftijd van 50) en latere borstkanker (leeftijd 50-54).

Vrouwen die voor het eerst werden blootgesteld na de leeftijd van 14 hadden alleen een verhoogd risico op borstkanker na de menopauze (leeftijd 50-54). Deze vrouwen hadden geen verhoogd risico op borstkanker vr de leeftijd van 50 jaar.

"Ook al zijn er veel onderzoeken geweest naar de omgeving en borstkanker, slechts een zeer kleine fractie heeft daadwerkelijk de omgeving gemeten tijdens de gevoelige perioden van blootstelling, in dit geval in het begin van de kleutertijd en voorafgaand aan de eerste maanstonden," zei studie auteur Mary Beth Terry, PhD, Hoogleraar Epidemiologie en Environmental Health Sciences aan de Mailman School of Public Health aan de Columbia University en de Herbert Irving Comprehensive Cancer Center. "De studies die blootstelling aan het milieu hebben gemeten tijdens de gevoelige periode, zoals onze studie, zijn veel consistenter in het bewijzen van een positieve associatie met het risico op borstkanker, 'zei Terry.

Een studie uit 2007 over borstkanker bij moeders door PHI's Child Health and Development Studies (CHDS) onderzocht blootstelling, maar keek alleen naar de diagnose van kanker vr de leeftijd van 50 jaar. Deze prospectieve case-control was een uitbreiding om ook te kijken naar gediagnosticeerde gevallen tussen de leeftijd van 50 en 54, wanneer de meeste vrouwen pas de menopauze hebben beindigd.

Deze studie volgde 15.528 vrouwen die hebben deelgenomen aan CHDS gedurende bijna zes decennia, waarbij de leeftijd bij de eerste DDT-blootstelling, DDT-niveaus tijdens de zwangerschap en de leeftijd van de diagnose van borstkanker werden bijgehouden. Om de niveaus van DDT-blootstelling vast te leggen analyseerden de onderzoekers opgeslagen bloedmonsters die tussen 1959 en 1967 na elke trimester van de zwangerschap waren verzameld na elke trimester en in de vroege postnatale periode.

Onderzoekers gebruikten staatsinformatie om 153 gevallen van borstkanker te identificeren tussen 1970 en 2010 bij vrouwen met een leeftijd tussen 50 en 54. Ze vergeleken vervolgens elk van deze gevallen met een zeer vergelijkbare controlegroep van vrouwen die geen kanker ontwikkelden. Eerder onderzoek uit 2007 gebruikte dezelfde methoden, overeenkomend 129 gevallen van borstkanker werden gediagnosticeerd tussen 1962 en 1994 bij vrouwen van 50 jaar tot vergelijkbare controles die geen kanker hadden ontwikkeld.

Tijdens het leven veranderen de periodes van risico," zei Cohn. "Gezien de patronen die we waarnamen, achteruit kijkend om te bepalen wanneer een vrouw voor het eerst in contact kwam met de chemische stof kon helpen bij het informeren over vroege detectie en behandeling van met DDT geassocieerde borstkanker."

Vertaling: Andre Teirlinck


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.