Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Verstoorde darmflora bevordert uitzaaiing van borstkanker

Dick Schrauwen [1]

Recent onderzoek concludeert dat een verstoorde darmflora de agressiviteit en de verspreiding van borstkanker aanjaagt. Het bewust verstoren van darmbacteriën [2] had ingrijpende, aanhoudende effecten die kanker agressiever maakte.

Een ongezonde, ontstoken darm zorgt ervoor dat borstkanker veel agressiever wordt en zich sneller verspreidt naar andere delen van het lichaam. Daarop wijst een nieuw onderzoek [6] van het Cancer Center van de Universiteit van Virginia.

Melanie Rutkowski, PhD, van de Afdeling Microbiologie, Immunologie en Kankerbiologie van UVA, vond dat de verstoring van het microbioom bij muizen ervoor zorgde dat hormoonreceptor-positieve borstkanker [3] agressiever werd. Het veranderen van het microbioom - de verzameling van micro-organismen die in de darmen leven - had dramatische effecten op het lichaam die de kanker aanzetten zich te verspreiden.

"Toen we het evenwicht in het microbioom van muizen verstoorden door ze chronisch met antibiotica te behandelen, resulteerde dit in een systemische ontstekingsreactie [4] van het borstweefsel. "In deze ontstoken omgeving waren tumorcellen veel beter in staat om vanuit het weefsel in het bloed en de longen binnen te dringen. Dit zijn belangrijke plaatsen voor hormoonreceptor-positieve borstkanker om zich te uit te zaaien.
Hormoonreceptor-positieve borstkanker

De meeste borstkankers - 65 procent of meer - zijn hormoonreceptor-positief. Dat betekent dat hun groei wordt gevoed door de hormonen oestrogeen of progesteron. Het goede nieuws is dat dit type kanker waarschijnlijk gunstig zal reageren op hormoontherapie.

Het voorspellen of dergelijke kankers zich buiten de borst verspreiden naar andere delen van het lichaam (een proces dat metastase [5] wordt genoemd) is een grote uitdaging binnen het onderzoeksveld en wordt voornamelijk bepaald door klinische kenmerken die bij de diagnose worden vastgesteld. Vroege metastase wordt beïnvloed door verschillende factoren. Rutkowski: "Een van die factoren is een hoog gehalte aan immuun-cellen - de zogenaamde macrofagen - die in het weefsel aanwezig zijn. Er zijn ook studies die aantonen dat ook verhoogde hoeveelheden in weefsel en tumor van het structurele eiwitcollageen kan leiden tot een versnelde uitzaaiing van borstkanker."

Rutkowski vervolgt: "Het hebben van een ongezond microbioom voorafgaand aan borstkanker vergrootte beide factoren en het effect bleek krachtig en aanhoudend. Verstoring van het microbioom resulteerde in een langdurige ontsteking van weefsel en tumor. Deze bevindingen wijzen erop dat een ongezond microbioom en de daaraan gerelateerde veranderingen in het weefsel vroege voorspellers kunnen zijn van agressieve of uitgezaaide borstkanker. Uiteindelijk zouden we op basis van onze bevindingen kunnen speculeren dat een ongezonde darmflora bijdraagt aan een verhoogde agressiviteit en het veelvuldiger voorkomen van zich uitzaaiende ziekten. "

Darmflora gezond houden

Hoewel Rutkowski krachtige antibiotica gebruikte om de natuurlijke darmbacteriën van de muis te verstoren, benadrukt ze dat antibiotica niet gevaarlijk zijn en niet moeten worden vermeden door vrouwen met borstkanker of door wie dan ook die ze nodig heeft om infecties te bestrijden.

Muizen zijn immers geen mensen. Bovendien moet er substantieel meer onderzoek worden gedaan naar het verband tussen het chronisch gebruik van antibiotica en de ontwikkeling van kankers. Voor deze studie waren de antibiotica slechts een middel om een ??doel te bereiken. Het was slechts een simpele manier om het evenwicht in het microbioom voor langere tijd te verstoren om daarmee een situatie na te bootsen die zich voordoet bij mensen met een chronisch verstoorde darmflora. Het verstorende effect door de antibiotica op de muizen was veel, veel erger dan bij mensen die een normale antibioticakuur volgen – ook als die kuur een aantal keren wordt herhaald.

Mede dankzij het onderzoek van Rutkowski kunnen artsen uiteindelijk wellicht het microbioom zodanig manipuleren dat daarmee patiënten met borstkanker worden geholpen. Volgens Rutkowski is de belangrijkste boodschap op dit moment dat een gezond microbioom bijzonder belangrijk is. Onze bevindingen dragen bij aan het groeiende bewijs van het vitale belang van een gezond microbioom voor een goede gezondheid.

Hoewel zij meer kankeronderzoeker dan praktiserend arts is, constateert Rutkowski dat er een aantal algemeen geaccepteerde factoren zijn die een ??gezond microbioom bevorderen. Butkovski: "Een gezond dieet, rijk aan vezels, voldoende beweging, goed slapen en alle andere dingen die bijdragen aan een goede algehele gezondheid. Als je al deze factoren in de praktijk breng, zou je - in theorie -een gezonde darmflora moeten hebben. Een gezonde darmflora is sterk geassocieerd met een gunstig resultaat op de lange termijn bij borstkanker." De studie is gepubliceerd in het tijdschrift 'Cancer Research' [6].
Verwijzingen

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-06/uovh-ugp061019.php

[2] Darmbacterieën, darmflora microbioom
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Darmflora

[3] Hormoonreceptor-positieve borstkanker
Borstkanker die voor de groei afhankelijk is van hormonen
- https://www.kwf.nl/onderzoek/welk-onderzoek-krijgt-geld/Pages/Onderzoeker-van-de-week-wilbert-zwart.aspx

[4] Systemische ontstekingsreactie
Een ontsteking die het gehele lichaam treft
- https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/infectie/item39912

[5] Metastase
- https://www.kanker.be/alles-over-kanker/metastase-uitzaaiing

[6] Publicatie
- http://cancerres.aacrjournals.org/content/early/2019/05/07/0008-5472.CAN-18-3464

 

Juni 2019


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel