Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


Matig tot zwaar drinken tijdens de zwangerschap verandert genen bij pasgeborenen

Rutgers-led onderzoek kan leiden tot testen voor prenatale blootstelling aan alcohol en gerelateerde gezondheidsproblemen.

Moeders die matig tot zwaar alcohol drinken tijdens de zwangerschap kunnen het DNA van hun baby’s veranderen, volgens een Rutgers-led studie.

“Onze bevindingen kunnen het makkelijker maken om kinderen te testen op prenatale blootstelling aan alcohol, en gelegenheid geven tot vroege diagnoses en interventies die de levens van de kinderen kunnen helpen verbeteren.”, aldus hoofdauteur Dipak K. Sarkar, een Distinguished Professor en directeur van het Endocrine Program in the Department of Animal Sciences at Rutgers University-New Brunswick.

De studie, door Sarkar en andere wetenschappers in een Collaborative Initiative on Fetal Alcohol Spectrum Disorders staat in het blad Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Voortbouwend op een eerdere Rutgers-led studie die ontdekte dat binge- en zwaar drinken langdurige genetische veranderingen bij volwassenen kan triggeren, zochten de onderzoekers door alcohol geïnduceerde veranderingen in DNA bij 30 zwangere vrouwen en 359 kinderen.

Ze ontdekten veranderingen bij twee genen-- POMC, welke het stressresponssysteem reguleert, en PER2 welke van invloed is op de biologische klok van het lichaam--bij vrouwen die op een matig tot hoog niveau alcohol dronken tijdens de zwangerschap, en bij kinderen die in de baarmoeder hadden blootgestaan aan die niveaus van alcohol.

Zwaar drinken bij vrouwen is vier of meer drankjes bij minimaal vijf gelegenheden in de maand. Matig drinken bij vrouwen is ongeveer drie drankjes per gelegenheid.

“Ons onderzoek kan onderzoekers helpen om bio markers te identificeren—meetbare indicatoren, zoals veranderde genen of eiwitten—die de risico’s van prenatale blootstelling aan alcohol voorspellen”, aldus Sarkar.

FAS (Foetaal Alcohol Syndroom)-aandoeningen, kunnen fysieke of mentale handicaps omvatten, evenals gedrags- en leerproblemen. Hoewel er geen genezing is, kan een vroege interventie behandeling de ontwikkeling van het kind verbeteren, volgens het U.S. Centers for Disease Control and Prevention, welke laat weten dat er geen veilige hoeveelheid qua alcohol is die men tijdens de zwangerschap kan drinken.

De studie ontdekte ook dat kinderen die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan alcohol--hetgeen via het bloed van de moeder via het navelstreng komt--, verhoogde niveaus van cortisol hebben, een in potentie schadelijk stresshormoon die het immuunsysteem kan onderdrukken en kan leiden tot doorlopende gezondheidsproblemen.

Vertaling: Arnoud

September 2019


Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel