Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Volwassenen met autisme kunnen complexe emoties lezen bij anderen

UNIVERSITEIT VAN KENT

Nieuw onderzoek toont voor het eerst aan dat volwassenen met autisme complexe emoties zoals spijt en opluchting gemakkelijk kunnen herkennen bij anderen.

Psychologen van de University of Kent gebruikten eye-tracking technologie om deelnemers te volgen tijdens het lezen van verhalen waarin een personage een beslissing uitvoerde en vervolgens een positief of negatief resultaat ervaart.

De hoofdauteur, professor Heather Ferguson, van de universiteitsschool van Psychologie, legde uit dat de studie een eerder over het hoofd geziene vaardigheid bloot legt bij volwassenen met ASS.

De onderzoekers ontdekten dat volwassenen met autisme (ASS) snel in staat zijn om na te denken over hoe de dingen anders uitdraaien (beter of slechter dan de realiteit) om vervolgens te kunnen beoordelen of het personage van het verhaal spijt of opluchting zal voelen (bekend als counterfactual emoties).

De volwassenen met ASS bleken net zo goed te zijn in het herkennen van spijt in het karakter als gewone volwassenen en zelfs beter te zijn in computing relief.

De eye-trackingmethode verschafte gevoelige informatie over wanneer lezers de juiste emotie vertoonden voor het karakter. Passende emoties leidden tot kortere leestijden.

Professor Ferguson zei: 'Onze studie is ongebruikelijk in het gebruik van state-of-the-art eye-trackingmethoden om te testen hoe mensen emoties begrijpen. We hebben aangetoond dat, in tegenstelling tot eerder onderzoek dat de moeilijkheden benadrukte die volwassenen met autisme ervaren met empathie en perspective-taking, mensen met autisme eerder over het hoofd geziene vaardigheden hebben in het verwerken van emoties.

###

Het onderzoek, getiteld 'Intact counterfactual emotion processing in autisme spectrum disorders: Evidence from eye-tracking '(Jo Black, Mahsa Barzy, David Williams en Heather Ferguson, University of Kent) gepubliceerd in het tijdschrift Autism Research. Zie: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/aur.2056

Vertaling: Andre Teirlinck

 


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.