Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Regelmatig gebruik van aspirine kan leiden tot meer bloedingen

KING'S COLLEGE LONDON

Een nieuw onderzoek, dat vandaag in het Journal of the American Medical Associaton is gepubliceerd, toont aan, dat het regelmatig innemen van aspirine om hartaanvallen en beroertes te voorkomen, kan leiden tot een verhoogd risico van bijna 50% op ernstige bloedingen.

De systematische review van de wetenschappers van Kingís College London en Kingís College Hospital keek naar het algemene effect op patiŽnten, bij wie geen cardiovasculaire ziektes bekend waren. Ze ontdekten, dat hoewel het werd geassocieerd met een lager risico op hartaanvallen en andere hartproblemen, het leidde tot een verhoogd risico op ernstige bloedingen.

Terwijl aspirine bekend staat om het terugbrengen van risicoís voor hen die eerder beroertes of hartaanvallen hebben gehad, is het bewijs van de rol van aspirine, als eerste preventie van hartproblemen onzeker.

Dit onderzoek keek naar de uitslagen van testen op meer dan 1.000 deelnemers, die geen verleden hadden met hart- en vaatziekten en het hield een follow-up in na twaalf maanden. Sommige deelnemers aan het onderzoek gebruikten aspirines, anderen een placebo of helemaal niets.

De uitslagen lieten zien, dat gebruik van aspirine in verband werd gebracht met een verlaagd risico op cardiovasculaire incidenten van 11%. Ongeveer 250 patienten moesten 5 jaar behandeld worden met aspirine om een enkele hartaanval, beroerte of hartfalen te voorkomen.

Gebruik van aspirine werd in verband gebracht met 43% van ernstige bloedingen vergeleken met hen, die het niet gebruikten. Ongeveer 1 op de 200 mensen, die aspirine gebruikten zouden een ernstige bloeding krijgen.

Er werd geen effect waargenomen met aspirine op nieuwe kanker diagnoses of overlijdens. De hoofdauteur, dr Sean Zheng, Academic Clinical Fellow in Cardiology in Kingís College London zei: ďDit onderzoek laat zien, dat er onvoldoende bewijs is om regelmatig gebruik van aspirine aan te bevelen om hartaanvallen, beroertes en hartfalen, bij mensen zonder hart- en vaatziekten, te voorkomen.Ē

Er was meer onzekerheid over hetgeen gedaan moest worden bij patiŽnten, die een groter risico lopen op hart- en vaatziekten en bij diabetespatiŽnten. Dit onderzoek laat zien, dat terwijl hartaandoeningen kunnen worden verlaagd bij deze patiŽnten, de voordelen gekoppeld zijn aan een verhoogd risico op ernstige bloedingen.

Gebruik van aspirine dient besproken te worden tussen de patiŽnt en zijn dokter, met de wetenschap, dat ieder klein potentieel cardiovasculair voordeel moet worden afgewogen tegen het reŽele risico op ernstige bloedingen.

Vertaling: Loes Vink


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.