Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


 

Een appel bevat meer dan 100 miljoen bacteriŽn

De meeste microben zitten binnen in de appel Ė maar de soorten zijn afhankelijk van welk gedeelte je eet en of je biologische appels eet. Voor de helden onder u die de hele appel eten; buiten de extra vezel, flavonoÔden en smaak, je gulpt ook 10 keer zoveel bacteriŽn per appel dan je klokhuis weggooiende tegenhangers. Is dat iets goeds? Waarschijnlijk. Maar het kan afhangen van hoe uw appels zijn geteeld.

Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in de Frontiers in Microbiology, toont aan, dat organische appels een meer diverse en gebalanceerde bacteriŽle Ďgemeenschapí bevatten, wat ze zowel gezonder en smakelijker maakt dan conventionele appels en ook beter voor het milieu. Je bent wat je eet. Nergens meer waar dan in je darmen.

De bacteriŽn, schimmels en virussen in onze voeding koloniseren tijdelijk onze darmen, zegt de senior auteur van het onderzoek Professor Gabriele Berg van de Graz University of Technology in Oostenrijk. Koken doodt de meeste hiervan, dus ongekookt fruit en groenten zijn de meest belangrijke bronnen van darmbacteriŽn.

Om ons te helpen verstandige keuzes te maken voor wat betreft onze darmflora, analyseerde Bergís groep de meest favoriete fruitsoort op de wereld, de appel 83 miljoen appels werden geteeld in 2018 en de productie blijft stijgen, zegt Berg. Maar hoewel recente onderzoeken de schimmels in kaart hebben gebracht, is er weinig bekend over de bacteriŽn in appels.

De onderzoekers vergeleken de bacteriŽn van Ďconventioneleí in de winkel gekochte appels, met organische die uiterlijk overeenkomen met de organische soort. Steel, schil, vlees, pitten en het kroontje, het frommelige plekje aan de onderkant waar de bloesem oorspronkelijk zat, werden apart geanalyseerd.
MicrobiŽle diversiteit geeft de organische appel een voorsprong. Maar in zijn totaliteit bevatten de organische en de conventionele appels vergelijkbare aantallen bacteriŽn.

ďDe voordelen van ieder appeldeel op een rijtje gezet, schatten we dat een appel van 240 gr ruwweg 100 miljoen bacteriŽn bevatten,Ē rapporteert Berg.

Het merendeel van de bacteriŽn zit in de pitten en het vlees is goed voor de restanten. Dus, als je het klokhuis afdankt, daalt de inname van bacteriŽn naar rond de 10 miljoen. De vraag is: zijn deze bacteriŽn goed voor je? Als het aan komt op de gezondheid van de darmen, verandering van spijs.. etc., in dit opzicht lijken organische appels het voordeel te hebben.

ďVers geoogste, organische geteelde appels bevatten een veel meer diverse, gelijkmatiger en duidelijk bacteriŽle samenstelling, vergeleken met de conventionele soort,Ē legt Berg uit.

De diversiteit en het evenwicht scheppen de verwachting dat overgroei van elke soort wordt beperkt en eerdere studies hebben ook een negatieve verband tussen een overvloed aan menselijke ziekmakende bacteriŽn en microbiome diversiteit van verse producten aangetoond. Bepaalde groepen bacteriŽn, die bekend staan om hun invloed op de gezondheid bleken ook bij organische appels meer aanwezig te zijn.

"Escherichia-Shigella Ė een groep bacteriŽn die bekende ziekmakers bevat werd in de meest niet-organische appels teruggevonden, maar niet in de organische appels. Voor wat betreft de gunstige Lactobacilli Ė van prebiotische roem Ė was het omgekeerde juist het geval.

En er kan zelfs over een rechtvaardiging worden gesproken voor hen, die Ďhet verschil van smaak proevení van organische producten.

Methylobacterium, bekend om het verbeteren van de biosynthese van aardbeien-smaakstoffen, was veel overvloediger aanwezig in organische appels; dit in het bijzonder op de schil en in vleesstukjes, die in het algemeen een grotere diversiteit hadden dan pitten, steel en het kroontje.

De resultaten weerspiegelen bevindingen over schimmelgemeenschappen in appels en onze resultaten komen opmerkelijk overeen met een recent onderzoek over de appel fruit-geassocieerde schimmels, waaruit de specificiteit van schimmel bleek en variŽteiten voor verschillende weefsels , " merkt Birgit Wasserman, Berg protťgť en hoofdauteur van de studie.

Samen tonen de onderzoeken aan dat zowel met bacteriŽn en schimmels, de appelmicrobiome meer divers is in biologisch geteeld fruit. Daar een ander onderzoek heeft aangetoond, dat de appelschimmelgemeenschap ook variŽteit specifiek is, moeten de bacteriŽle analyses ook in andere cultivars herhaald worden.

ďDe omschrijving van het microbiome en antioxidanten van verse producten kunnen ooit standaard informatie over de voedingswaarde worden, vermeld naast macronutriŽnten, vitamines en mineralen om consumenten te helpenĒ, stelt Wasserman voor. ďDat zal een belangrijke stap zijn om te bevestigen in welke mate diversiteit in het voedsel microbiome vertaald kan worden naar darm microbiŽle diversiteit en verbeterde gezondheidsresultaten.Ē

Vertaling: Loes Vink

Augustus 2019
 

 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel