Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Antidepressiva en opioïden verdubbelen het risico op vallen en fracturen

Volgens een studie vandaag gepubliceerd in Australian Prescriber verdubbelt het nemen van antidepressiva of opioïden het risico op vallen en heupfractuur bij oudere mensen.

Hoofdauteurs professor Libby Roughead en dr. Kerrie Westaway van de University of South Australia schetsen de impact bij oudere mensen van geneesmiddelen die op het gemoed werken en hun bijdrage aan valpartijen.

Psychotrope geneesmiddelen worden gebruikt om een breed scala van aandoeningen te behandelen zoals depressie, pijn en dementie, maar hun bijwerkingen omvatten slaperigheid, duizeligheid en wazig zien - factoren die de kans op vallen en breuken verhogen, zeggen de onderzoekers.

"Antidepressiva, opioïden, anti-epileptica, benzodiazepines (gebruikt om angst te behandelen) en antipsychotica verhogen allemaal het risico op heupfracturen," zegt Prof Roughead. "Het combineren ervan verhoogt zelfs nog meer het risico zelfs, tot vijf keer in het geval van de combinatie van depressiva en medicijnen tegen angst. "

Dit komt overeen met één extra heupfractuur voor elke 17 patiënten van 80 jaar en ouder die voor een jaar worden behandeld.

"We stellen voorschrijvers voor dat ze overwegen of patiënten deze medicijnen echt nodig hebben. Bijvoorbeeld een SSRI * antidepressivum kan niet langer nodig zijn als een patiënt volledig is hersteld van een

depressie. Evenzo kan het mogelijk zijn om een antipsychoticum te stoppen bij iemand met dementie. Artsen moeten proberen een tijd één geneesmiddel te annuleren door het langzaam af te bouwen gedurende weken of maanden," zegt Prof Roughead.

Dit risico om te vallen kan worden verlaagd door het gebruik van medicijnen te verminderen en meer en zijn toevlucht te nemen tot andere interventies zoals ergotherapie en podologie, zeggen de onderzoekers.

De wetenschappers gebruikten gegevens van het Australische overheidsdepartement van Veterans 'Affairs (DVA) in een gematchte case-control studie, waarbij 8828 veteranen met heupfracturen werden vergeleken met 35.310 mensen van dezelfde leeftijd en geslacht en waarbij hun medicijngebruik werd nagegaan in de afgelopen zes maanden. De gemiddelde leeftijd van de groep was 88 jaar en 63 procent waren vrouwen.

In 2018 waren naar schatting 28.000 Australiërs ouder dan 50 jaar in het ziekenhuis opgenomen met een heupfractuur. Daarvan stierf vijf procent in het ziekenhuis en meer dan 10 procent werden verwezen naar een bejaardenzorgcentrum.

Vertaling: Andre Teirlinck

Juni 2019


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 13.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel