Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

BacteriŽn in Ierse bodemmonsters lijken antibiotica resistente bacteriŽn een halt toe te kunnen roepen

Onderzoekers die bodemmonsters hebben onderzocht van aarde uit een gebied in Ierland dat al lang bekend staat om haar medicinale eigenschappen, hebben ontdekt dat deze monsters een tot nu toe onbekende bacteriestam bevatten. Deze nieuw geÔdentificeerde stam is in staat om korte metten te maken met de top 6 van antibioticaresistente bacteriŽn, inclusief MRSA.

De onderzochte bodemmonsters zijn genomen in Fermanagh in Noord Ierland, een streek die ook bekend staat als de Boho Highlands. Het is een gebied met veel grasland. De aarde ervan heeft de reputatie helend te zijn. Van oudsher werd een kleine hoeveelheid aarde in een katoenen doekje gewikkeld en bij veel verschillende aandoeningen ingezet, waaronder kiespijn en infecties in het nek/hals gebied. Bijzonder is ook dat het gebied al lange tijd bewoond is. Zoín 1500 jaar geleden door druÔden (de priesterstand in de oude Keltische beschavingen) en nog langer geleden, zoín 4000 jaar, door Neolithische volken.

De nieuwe bacteriestam werd ontdekt door een onderzoeksteam van de Swansea University Medical School, samengesteld uit onderzoekers uit Wales, BraziliŽ, Irak en Noord-Ierland. De stam heeft de naam Streptomyces sp. Myrophorea gekregen.

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) waarschuwt dat de huidige vorming van antibiotica- resistente bacteriŽn wereldwijd een van de grootste bedreigingen vormt voor gezondheid, voedselveiligheid en ontwikkeling. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat deze ĎsuperbacteriŽní veel slachtoffers kunnen maken: tot zoín 1,3 miljoen mensen in 2050.

De zoektocht naar alternatieven om multiresistentie tegen de huidige antibiotica tegen te gaan, motiveert onderzoekers om nieuwe bronnen te verkennen. Hierbij wordt ook gekeken naar oude volksremedies, een studie die bekend staat als etno-farmacologie.

Ook wordt gekeken naar gebieden waar bekendere soorten antibiotica, zoals bijvoorbeeld Streptomycine, hun oorsprong vinden. In hun zoektocht is nu een belangrijke vooruitgang geboekt.

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek waren dat de nieuw gevonden Streptomycine stam:

ē de groei tegengaat van 4 van de top 6 multi resistente pathogenen die door de WHO als ziekmakend zijn geÔdentificeerd: vancomycine resistente Enterococcus Faecium (VRE), methicilline resistente Staphylococcus Aureus (MRSA), Klebsiella pneumonia en carbenepenem resistente Acinetobacter Baumanii.

ē niet alleen grampositieve maar ook gramnegatieve bacteriŽn remt. Gramnegatieve bacteriŽn hebben een andere celwand, waardoor ze doorgaans meer resistent zijn tegen antibiotica.
Het is nog niet duidelijk welk deel van de nieuw gevonden bacteriestam de groei van pathogenen tegengaat, maar het onderzoeksteam is inmiddels bezig om dit in kaart te brengen.

Prof. Paul Dyson van de Swansea University Medical School zegt hierover:

ďDeze nieuwe bacteriestam kan effectief worden ingezet tegen 4 van de belangrijkste pathogenen die antibioticaresistent zijn, inclusief MRSA. Deze ontdekking is dus een belangrijke stap vooruit in het gevecht tegen antibioticaresistentie. Onze resultaten laten zien dat volksgebruiken en -remedies van grote waarde kunnen zijn bij het onderzoek naar nieuwe vormen van antibiotica. Wetenschappers, geschiedkundigen en archeologen kunnen hierin allemaal hun kennis bijdragen. Het lijkt erop dat een deel van het antwoord op een groot probleem van deze tijd kan worden gevonden in de wijsheid van het verleden.ď

Dr. Gerry Quinn, voormalig inwoner van de provincie Fermanah op de Boho Highlands en lid van het onderzoeksteam, is al lang vertrouwd met de helende mogelijkheden van de aarde in het gebied. Over de nieuw gevonden bacteriestam zegt hij:

ďDe ontdekking van antimicrobiŽle stoffen van de Streptomyces sp. myrophorea kan ons helpen bij onze zoektocht naar nieuwe medicijnen om multiresistente bacteriŽn die de oorzaak vormen van veel gevaarlijke en vaak dodelijke infecties, aan te pakken. We concentreren ons nu op het identificeren en zuiveren van deze nieuwe vormen van antibiotica.

We hebben in hetzelfde gebied in de Boho Highlands ook een aantal andere organismen met antibacteriŽle eigenschappen ontdekt. Mogelijk beschikken deze over een nog breder spectrum om infecties met multiresistente pathogenen te behandelen.

Dit onderzoek werd gepubliceerd in ĎFrontiers of Microbiologyí.

https://www.swansea.ac.uk/

Brigitte Boxstart
Natuur Werkt!
www.natuurwerkt.nlOp zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.