Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Antibiotica en PPI's in verband gebracht met een verhoogd risico op infectieuze diarree bij kinderen.

Een verstandig gebruik van proton pompremmers en antibiotica kan C. difficile infecties helpen verminderen.

SOCIETY FOR HEALTHCARE EPIDEMIOLOGY OF AMERICA

Volgens een studie gepubliceerd in Infection Control & Hospital Epidemiology, the journal of the Society for Healthcare Epidemiology of America, kan het gebruik van antibiotica en zuur onderdrukkende medicijnen bekend als protonpomp inhibitoren (PPI's) het risico op gevaarlijke Clostridioides difficile infecties verhogen.

"Bij pediatrische patiŽnten zijn de ziekenhuisinfecties veroorzaakt door C. difficile gedurende de afgelopen 20 jaar toegenomen. Er zijn echter weinig studies die de risicofactoren voor deze infecties bij kinderen hebben onderzocht," zei Charles Foster, MD, co-auteur en specialist pediatrische infectieziekten bij Cleveland Clinic Children's. "We vonden dat antibioticum en het gebruik van protonpomp remmers risicofactoren zijn. Clinici zouden antibiotica oordeelkundig moeten gebruiken bij gehospitaliseerde kinderen om het risico op C. difficile infectie te minimaliseren."

De incidentie en de ziektelast van C. difficile-infectie bij gehospitaliseerde kinderen is in de afgelopen twee decennia toegenomen wat toegeschreven wordt aan de opkomst van een nieuwe, hypervirulente stam van bacteriŽn. Hoewel de risicofactoren goed gekend zijn bij volwassen patiŽnten, is dat niet het geval bij pediatrische C. difficile. Veel zuigelingen en peuters jonger dan 2 jaar herbergen de bacteriŽn maar ontwikkelen geen klinische ziekte.

Onderzoekers voerden een meta-analyse en systematisch review uit van 14 studies rond 10,5 miljoen kinderen; 22.320 van hen ontwikkelden C.difficile infectie. Gebaseerd op deze meta analyse, eerdere blootstelling aan antibioticum en PPI lijken de belangrijkste risicofactoren te zijn voor C. difficile infectie bij kinderen. Kinderen met voorafgaande blootstelling aan antibiotica hebben ongeveer een dubbel risico op het ontwikkelen van C. difficile infectie, maar de associatie was niet statistisch significant na poolingstudies met alleen aangepaste gegevens. Onderzoekers zeiden dat PPI's vermoedelijke risicofactoren zijn voor CDI omdat ze maagzuur onderdrukken zo de normale gastro intestinale microbiŽle diversiteit bij kinderen kunnen verstoren.

"Artsen moeten waakzaam blijven en oordeelkundig gebruik maken van antibiotica en PPI's bij gehospitaliseerde pediatrische patiŽnten omwille van het risico op C. difficile-infecties," zei Abhishek Deshpande, MD, PhD, co-auteur en assistent-professor in de geneeskunde aan de Cleveland Clinic Lerner College of Medicine. Dr. Deshpande heeft onderzoeksondersteuning ontvangen van 3M, Clorox Company en STERIS die niet gerelateerd zijn aan deze studie.

De onderzoekers noteren de beperkingen van dit onderzoek, inclusief het gebruik van niet gecorrigeerde gegevens. Aanvullende epidemiologische studies van hoge kwaliteit zijn nodig om de risicofactoren voor C. difficile bij kinderen beter te kunnen onderzoeken.

Vertaling: Andre Teirlinck


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.