Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


Effect diëet op darmbacteriën kan rol spelen bij vermindering risico op Alzheimer’s

Zou het volgen van een bepaald diëet effect kunnen hebben op het darmmicrobioom - de goede en slechte bacteriën in ons maagdarmkanaal - op zo’n manier dat het risico op de ziekte van Alzheimer wordt verminderd?

Volgens onderzoekers van Wake Forest School of Medicine, is dit een reële mogelijkheid.

Tijdens een bescheiden pilot onderzoek ontdekten de onderzoekers bij deelnemers aan het onderzoek met milde cognitieve stoornissen (mild cognitive impairment, MCI), verschillende, duidelijke kenmerken van het darmmicrobioom - de door bacteriën geproduceerde stoffen - maar niet bij de deelnemers met normale cognitie. Ook zagen zij dat deze bacteriële kenmerken samenhingen met hogere markeringsniveaus van Alzheimer in het hersenvocht van de deelnemers met MCI.

Door diëet-interventie bij willekeurige deelnemers werd ook duidelijk dat een aangepast mediterraan-ketogenisch diëet veranderingen teweegbracht in het darmicrobioom en zijn metabolieten, dat weer samenviel met verlaagde markeringsniveaus van Alzheimer bij de deelnemers in beide studiegroepen.

Het onderzoek wordt gepubliceerd in het huidige nummer van EBioMedicine, een uitgave van The Lancet.

“De relatie darmmicrobioom en dieet met neurodegeneratieve ziektes heeft de laatste tijd veel aandacht gekregen, en dit onderzoek laat zien dat de ziekte van Alzheimer in verband gebracht wordt met specifieke veranderingen in de darmbacteriën en dat een bepaald ketogenisch-mediterraan dieet het microbioom kan beinvloeden m.b.t. de ontwikkeling van dementie, zegt Hariom Yadav, Ph.D., universitair docent moleculaire medicijnen bij Wake Forest School of Medicine, co-auteur van het onderzoek, samen met Suzanne Craft, Ph.D., professor gerontologie en geriatrische medicijnen bij de Medical School en directeur van Wake Forest Baptist Health's Alzheimer's Disease Research Center.

Aan het gerandomiseerde, dubbelblinde, onderzoek onder één titel deden 17 oudere volwassenen mee: 11 met de diagnose MCI en 6 met normale cognitie. Deze deelnemers kregen, willekeurig, 6 weken lang een caloriearm, aangepast mediterraan-keto diëet of een vetarm, calorierijk dieet. Na een neutraliserende 6 weken zonder diëet, werd overgestapt op het andere diëet. Voor en na elke dieetperiode werden darmmicrobioom, fecale korteketen vetzuren en Alzheimer markers, waaronder amyloïde en tau proteïnen, in het hersenvloeistof gemeten.

Het onderzoek werd beperkt door de groepsgrootte voor dit onderwerp, en dus het gebrek aan diversiteit in gender, etniciteit en leeftijd.

“Onze uitkomsten zorgen voor belangrijke informatie waar toekomstige interventies en klinische studies zich op kunnen baseren,” zegt Yadav. “Het bepalen van de specifieke rol van deze darmmicrobioom-kenmerken bij de progressie van de ziekte van Alzheimer kan leiden tot nieuwe behandelingen op het gebied van voeding en therapie die de ziekte effectief kunnen bestrijden.”

Vertaling: Ellen Lam

September 2019


Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel