Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

 


 

Hoge bloedsuikerspiegel verhoogt het percentage alvleesklierkanker

Dick Schrauwen [1]

Koreaanse studie vindt dat vroege detectie van hyperglykemie [2] het risico op alvleesklierkanker kan verlagen

The Endocrine Society

Een hoge bloedsuikerspiegel kan het risico op alvleesklierkanker verhogen . Dir concludeert en studie gepubliceerd in de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism van de Endocrine Society [3].

Dit jaar zullen er in de VS 45.450 mensen (23.800 mannen en 21.950 vrouwen) aan pancreaskanker overlijden. Alvleesklierkanker (pancreatic cancer) is een ziekte waarbij de celgroei uit de hand loopt en gezonde cellen in de alvleesklier niet meer correct werken.

Slechts negen procent van de mensen met de diagnose alvleesklierkanker leeft nog na vijf jaar. Omdat de ziekte zo moeilijk is te diagnosticeren, wordt de ziekte pas vastgesteld in een laat stadium als de kanker zich al heeft verspreid naar andere delen van het lichaam.

"Diabetes is een van de onderkende risicofactoren voor alvleesklierkanker", zegt mede-auteur van de studie, Cheol-Young Park, M.D., Ph.D., van het Kangbuk Samsung Hospital in Seoul, Korea. "Toen we met behulp van een nationale cohortdatabase de incidentie van pancreaskanker analyseerden bij verschillende bloedsuikerspiegels vonden we dat het aantal gevallen van pancreaskanker bij hogere nuchtere glucosespiegels toenam. Dit gold zowel voor mensen met als zonder diabetes. "

In deze landelijke (Zuid-Korea) studie evalueerden onderzoekers de incidentie van pancreaskanker bij mensen met verschillende bloedsuikerspiegels. De onderzoekers maakten daarbij gebruik van een nationale cohortdatabase met data van meer dan 25 miljoen patiŽnten. Ze vonden dat naarmate de nuchtere bloedsuikerspiegel steeg, ook het aantal gevallen met alvleesklierkanker toenam. Dit was niet alleen het geval in diabetische populaties, maar ook bij mensen met prediabetes en mensen met een normale bloedsuikerspiegel.

Park: "Ons onderzoek impliceert dat vroege detectie van hyperglycemie door gezondheidschecks en (een daarop volgende) aanpassing van de levensstijl die het glucoseprofiel verbeteren een belangrijke bijdrage kan leveren om het risico op alvleesklierkanker te verminderen."

Andere auteurs van de studie zijn onder meer: ??Dong-Hoe Koo van Kangbuk Samsung Hospital en Kyung-Do Han van de Katholieke Universiteit van Korea in Seoul, Korea. De studie ontving financiŽle steun van Kangbuk Samsung Hospital. De studie, "The Incremental Risk of Pancreatic Cancer According to Fasting Glucose Levels: Nationwide Population-Based Cohort Study", zal voorafgaand aan druk online worden gepubliceerd [3].

Meer informatie

Colleen Williams
cwilliams@endocrine.org
+1 202-971-3611

Verwijzingen

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-07/tes-hbs071919.php

[2] Hyperglykemie, hyperglycemie
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Hyperglykemie

[3] Voorpublicatie (abstract)
- https://academic.oup.com/jcem/advance-article-abstract/doi/10.1210/jc.2019-00033/5537542?redirectedFrom=fulltextAugustus 2019
 

 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.

 

 

Informatie


Maandag - Vrijdag
9.00 - 14.00 uur

0346-330038
Of per email:
info @ ugamedia.com
 

 Leefbewust winkel