Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Zwaar drinken bij tieners veroorzaakt blijvende veranderingen in het emotioneel centrum van de hersenen

UNIVERSITY OF ILLINOIS CHICAGO

Er is aangetoond dat zwaar drinken tijdens de adolescentie blijvende effecten heeft op de hersenen en geassocieerd is met een verhoogd risico voor psychische problemen en alcoholverslaving later in het leven.

Onderzoekers aan de Universiteit van Illinois Chicago Center voor Alcoholonderzoek in Epigenetica heeft aangetoond dat sommige van deze blijvende veranderingen het resultaat zijn van epigenetische veranderingen die de uitdrukking veranderen van een eiwit dat cruciaal is voor de vorming en instandhouding van neurale verbindingen in de amygdalae - het deel van de hersenen dat betrokken is bij emotie, vrees en angst. Hun resultaten, die zijn gebaseerd op de analyse van postmortem menselijk hersenweefsel, werden gepubliceerd in het tijdschrift Translational Psychiatry.

Epigenetica verwijst naar chemische veranderingen in DNA, RNA of specifieke eiwitten geassocieerd met chromosomen die de activiteit van genen wijzigen zonder de genen zelf te veranderen. Epigenetische modificaties zijn betrokken bij de normale ontwikkeling van de hersenen maar ze kunnen worden beÔnvloed door milieu of sociale factoren, zoals alcohol en stress. Deze soorten epigenetische veranderingen zijn gekoppeld aan gedragsveranderingen en ziektes.

De onderzoekers keken naar postmortem menselijk amygdalae weefsel aangeleverd door het New South Wales Brain Tissue Resource Centre in Sydney, AustraliŽ. De amygdala is het deel van de hersenen dat betrokken is bij emotionele regulatie. De exemplaren waren afkomstig van de hersenen van 11 individuŽn die begonnen waren met zwaar drinken vůůr de leeftijd van 21 (vroeg beginners); 11 personen die na de leeftijd van 21 waren begonnen met drinken (laat beginners); en 22 personen zonder alcohol misbruik. De gemiddelde leeftijd van overlijden van de personen van wie de monsters werden genomen was 58 jaar voor mensen zonder alcohol misbruik; 55 jaar voor vroeg beginners; en 59 jaar voor laat beginners.

Amygdalae van de vroeg beginners hadden ongeveer 30 procent meer van de molecule BDNF-AS, een groot niet coderend RNA. Meestal is RNA betrokken bij de productie van eiwitten uit DNA, maar deze is dat niet. BDNF-AS reguleert een gen dat een eiwit BDNF produceert. Dit eiwit is een groeifactor en is cruciaal voor de normale vorming en onderhoud van synapsen in de hersenen. Bij meer BDNF-AS is er minder BDNF. Het hersenweefsel van vroeg beginners had 30 tot 40 procent minder BDNF vergeleken met de hersenen van mensen zonder voorgeschiedenis van alcoholgebruik. Deze verlaging van BDNF werd niet aangetroffen in hersenmonsters van laat beginners of van mensen zonder alcoholverslaving.

Subhash Pandey, hoogleraar psychiatrie en directeur van het UIC Centre for Alcohol Research in Epigenetics, en medeauteur, is van mening dat epigenetische veranderingen in BDNF-AS de reden zijn van lagere BDNF in de amygdalae van vroeg beginners. In de amygdalae van de mensen die na hun 21ste waren begonnen met drinken waren geen dergelijke veranderingen te bespeuren.

"BDNF is nodig voor de normale ontwikkeling in de hersenen en voor het vormen van verbindingen tussen neuronen," zei Pandey, die ook senior onderzoeker is aan het Jesse Brown VA Medical Center, Chicago. "Als de niveaus worden verlaagd als gevolg van blootstelling aan alcohol, dan zullen de hersenen zich niet normaal ontwikkelen en we zien in deze hersenmonsters abnormale verbindingen tussen neuronen. "

Pandey en zijn collega's vonden dat de toename van BDNF-AS bij de vroeg beginners wordt veroorzaakt door verminderde methylatie van BDNF-AS. Methylering is een type van epigenetische verandering waarbij een molecule die een methylgroep bevat toegevoegd is aan een ander molecule en resulteert in een verandering in genetische expressie. Aangenomen wordt dat de verlaagde methylatie van BDNF-AS veroorzaakt wordt door vroeg drinken en lijkt een langdurige verandering te zijn.

"De epigenetische veranderingen die we in de amygdalae van beginnende drinkers zagen kunnen de normale functie van de amygdalae veranderen die helpen bij het reguleren van onze emoties, en kunnen ervoor zorgen dat mensen vatbaarder zijn voor omstandigheden zoals angstgevoelens, wat we in andere onderzoeken hebben laten zien, of oorzaak zijn van alcoholverslaving later in het leven," zei Pandey.

Vertaling: Andre TeirlinckOp zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.