Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Binge drinken tijdens adolescentie kan risico op angsten verhogen

UNIVERSITEIT VAN ILLINOIS CHICAGO

Een groeiend aantal bewijzen ondersteunt het idee dat vroegtijdig alcohol gebruik langdurige gevolgen heeft voor de hersenen en het risico op psychische problemen verhoogt op volwassen leeftijd. Onderzoekers aan de Universiteit van Illinois in Chicago hebben nu ontdekt dat adolescent drankmisbruik, zelfs indien gestopt, het risico op angst later in het leven verhoogt als gevolg van een abnormale epigenetische programmering. De bevindingen van de studie, die was uitgevoerd bij dieren, werd gepubliceerd in het tijdschrift Biological Psychiatry.

"Binge drinken vroeg in het leven verandert het brein en de connectiviteit in de hersenen, vooral in de betrokken amygdala in emotionele regulatie en angst, op manieren die we niet volledig begrijpen," zei Subhash Pandey, hoogleraar psychiatrie aan het UIC College van Medicine, directeur van het UIC Center for Alcohol Research in Epigenetics en hoofdauteur van de studie. "Maar wat we wel weten is dat epigenetische veranderingen blijvend zijn en de gevoeligheid verhogen voor psychische problemen later in het leven, zelfs als drinken dat vroeg in het leven plaatsvond, wordt gestopt. "

"Epigenetica" verwijst naar chemische veranderingen in DNA, RNA of specifieke eiwitten geassocieerd met chromosomen die de activiteit van genen veranderen zonder de genen zelf te be´nvloeden. Epigenetische veranderingen zijn nodig voor de normale ontwikkeling van de hersenen, maar ze kunnen wel be´nvloed worden door milieu- of zelfs sociale factoren, zoals alcohol en stress. Dit soort epigenetische wijzigingen zijn reeds in verband gebracht met veranderingen in gedrag en ziekte.

Adolescente ratten werden gedurende twee dagen blootgesteld aan ethanol (een type alcohol) gedurende twee dagen of aan hetzelfde protocol met gebruik van een zoutoplossing gedurende 14 dagen. Alle ratten werden beoordeeld op angst.

Pandey en zijn collega's hebben adolescente ratten blootgesteld aan een ontworpen schema om drankmisbruik na te bootsen. Die ratten vertoonden later angstig gedrag, zelfs als het binge drinken regime was gestopt in de late adolescentie en de ratten volwassen werden zonder verdere blootstelling aan alcohol.

Deze ratten hadden lagere niveaus van een eiwit genaamd Arc in de amygdala. Arc is belangrijk voor de normale ontwikkeling van synaptische verbindingen in de hersenen. Ratten met minder Arc hadden ook ongeveer 40 procent minder neurale verbindingen in de hersenen.

"Wij geloven dat de afname van Arc-niveaus wordt veroorzaakt door epigenetisch veranderingen die de expressie van Arc veranderen, en een enhancer RNA, die de expressie van Arc verandert. Deze veranderingen worden veroorzaakt door de adolescente blootstelling aan alcohol," zei Pandey.

"Blootstelling aan alcohol zorgt ervoor dat epigenetische herprogrammering optreedt, leidend tot moleculaire veranderingen in de amygdala, die lang duren, zelfs bij de afwezigheid van meer alcohol," zei Pandey, die ook senior onderzoeker is en loopbaanwetenschapper aan het Jesse Brown VA Medical Center. "Als de amygdala tekorten heeft in zijn bedrading of connectiviteit, en deze aanpassingen zijn langdurig, loopt het individu risico's voor psychologische problemen bij het reguleren van emoties, zoals angst of depressie en op ontwikkeling van alcoholverslaving later in het leven."

Vertaling: Andre Teirlinck


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.