Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu


Heeft angst in de kindertijd en adolescentie invloed op later alcoholgebruik?

WILEY

In een Verslavingsanalyse van relevante gepubliceerde onderzoeken, vonden wetenschappers bewijs van een positieve associatie tussen angst tijdens de kindertijd en adolescentie en latere aandoeningen door alcoholgebruik.

Ongeveer 43 procent van de verbanden was positief, wat betekent dat angst was geassocieerd met een hogere kans op later aandoeningen door alcoholgebruik; echter, 11 procent van de associaties was negatief en werd angst geassocieerd met een lagere kans op later aandoeningen door alcoholgebruik.

Ongeveer 30 procent van de associaties was dubbelzinnig en 15 procent was niet classificeerbaar op basis van de gerapporteerde informatie.

De auteurs merkten op dat het belangrijk is om te bepalen welke angstige individuŽn meer alcohol consumeren en aandoeningen ontwikkelen om gerichte interventies in te schakelen.

"Het bewijs van prospectieve cohortstudies is suggestief maar niet bepalend voor een positieve associatie tussen angst tijdens de kindertijd en adolescentie en daaropvolgende stoornissen door alcoholgebruik," zei hoofdauteur Maddy Dyer, van de Universiteit van Bristol, in het Verenigd Koninkrijk.

"Associaties tussen angst en drankmisbruik waren inconsistent. Verder onderzoek is nodig om te begrijpen waarom er verschillen zijn in de associaties versus problematisch gebruik en om te bepalen welke personen met angst alcoholproblemen ontwikkelen."

Vertaling: Andre Teirlinck


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.